Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ



ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ
ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ


Μια κοπελιά σχετικά μικρή και μαθήτρια ακόμη του Γυμνασίου πριν πέντε χρόνια μου έθεσε αυτό το δύσκολο ερώτημα και αναγκάστηκα να ψάξω να απαντήσω…. Ναι καλοί αναγνώστες και αναγνώστριες, από κάπου ξεκινάνε όλα, δεν έγιναν τυχαία. Αλλά δυστυχώς η ιστορία μας  και η παράδοσή μας ή αποσιωπάται, ή βεβηλώνεται, ή αγνοείται!  Διάβασα λοιπόν εγκυκλοπαίδειες και έφτασα και στον Ρωμαίο συγγραφέα αρχιτέκτονα μηχανικό του Ιούλιου Καίσαρα, Μάρκο Βιτρούβιο Πολλίωνα (80 π.Χ. – 15 π.Χ.)

Από τα Δέκα Βιβλία Αρχιτεκτονικής που μας άφησε, βρίσκουμε την ιστορία των Καρυάτιδων, που ξεκινά από την περίφημη μάχη των Θερμοπυλών και ακούστε πως.

Την εποχή των Περσικών πολέμων, στη μάχη των Θερμοπυλών, υπήρχε μία πόλη της Λακωνίας στην Πελοπόννησο η Καρύα. Οι Καρυάτες λοιπόν,  τότε, αποστάτησαν από τον Πανελλήνιο συνασπισμό των Ελλήνων και συμμάχησαν με τους Πέρσες κατά της πατρίδας τους! Μετά την ήττα των Περσών και την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, οι σύμμαχοι (κατ' άλλους μόνο οι Αθηναίοι), θέλοντας να τιμωρήσουν την Καρύα για την προδοσία της, κατέστρεψαν εντελώς την πόλη, κατέσφαξαν τους άρρενες κατοίκους και πήραν τις γυναίκες σκλάβες τους.
Για να διαιωνίσουν μάλιστα τη ντροπή αυτής της αποστασίας, χρησιμοποίησαν σε διάφορα μνημεία που ανέγειραν, αντί για κολόνες αγάλματα από καρυάτιδες.


Την πληροφορία αυτή ο Βιτρούβιος άντλησε από τους αρχιτέκτονες τότε της Αθήνας, όταν ρώτησε και μάλιστα του είπαν, ότι τα μαρμάρινα αγάλματα των γυναικών με μακριές χλαμύδες, τις λεγόμενες Καρυάτιδες, στη θέση των κολόνων με τα κιονόκρανα τοποθε­τημένα ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους, συμβόλιζαν τις δούλες της ντροπής από την Καρύα! Μάλιστα τότε δεν τους επέτρεπαν να φορούν τις μακριές χλαμύδες που δήλωναν την παντρεμένη γυναίκα, έτσι ώστε να είναι υποχρεωμένες όχι μόνο να παρελάσουν στο θρίαμβο των Ελλήνων, αλλά και να φαίνονται σα δούλες σηκώνοντας το βάρος της ντροπής, για να τιμωρήσουν την πόλη τους και έτσι η αμαρτία και η τιμωρία των Καρυάτιδων γίνεται αιώνια γνωστή και μεταφέρεται στις επόμενες γενεές.

Ως γνωστόν, στην αρχαιότητα οι Καρυαί ήταν πολίχνη (μικρή πόλη) στα σύνορα της Σπάρτης με την Αρκαδία. Εκεί χτίστηκε ιερό της Αρτέμιδος Καρυάτιδος, όπου τελούνταν τα Καρυάτεια, ετήσια αγροτική γιορτή, στην οποία τους λατρευτικούς χορούς προς τιμήν της Αρτέμιδος χόρευαν παρθένες που ονομάζονταν και αυτές Καρυάτιδες.


Το ερώτημα της κοπελιάς ήταν γιατί ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας ντύνει 4 κορίτσια με αυτή τη στολή και τι συμβολίζει; Η απάντηση λοιπόν, είναι μετά και τα παραπάνω, ότι οι τέσσερες νεανίδες με τη  λευκή αρχαία στολή δεν συμβολίζουν την προδοσία, αλλά τις ανύπαντρες αγνές παρθένες που τη φορούσαν και ειδικά σαν τα ιερότερα τότε πρόσωπα! Στην έξοδο σκοτώθηκαν και σκλαβώθηκαν πολλές νεαρές άγαμες κοπέλες  μαζί με τους ήρωες Εξοδίτες και κρατούν το βωμό της θυσίας τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου