Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΧΟΜΟΡΙΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015 ΟΜΙΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΜΠΑΡΑ

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΒΡΑΔΥΝΟ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΡΑΔΥΝΗ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΧΟΜΟΡΙΤΩΝ 2015
 
Γράφουν οι κ.κ. Λεων. Καρνάρος, Γιάννης Παρίσσης, Γιάννης Πορφύρης & Λίτσα Μπακόλα
Μέσα σε ένα ανεπανάληπτο σε συμμετοχή, παλμό  και άριστη διοργάνωση, ανταμώσανε και φέτος οι φίλοι Χομορίτες, στην γενέτειρα Χόμορη. Ανάμεσα στις άλλες πλούσιες και ποιοτικές εκδηλώσεις, την παραμονή βράδυ της Κοιμήσεως της Θεοτόκου διοργάνωσαν μουσικο χορευτικό βραδυνό με δείπνο και το αφιέρωσαν στους πρωτεργάτες ιδρυτές του συλλόγου και τον μέγα Χομορίτη ιδρυτή του συλλόγου, ευεργέτη φιλόπατρι και  διεθνούς φήμης επιστήμονα ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΖΑΜΠΑΡΑ.

Κατάμεστο το ΛΥΜΠΕΡΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΜΟΡΗΣ, από Χομορίτες, συγγενείς και φίλους που κατέφτασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδος και το εξωτερικό.  Οικογενειακή ατμόσφαιρα, κέφι, χαρά, διασκέδαση! Κεντρικός ομιλητής στην αφιερωματική του 10λεπτη ομιλία ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΑΧΑΪΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ "ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ" Παρέστησαν και τίμησαν την εκδήλωση σύσσωμο το Δ.Σ. και η Ε.Ε., ο πρόεδρος Χόμορης κ. Περικλής Ζαμπάρας, ο π. Δήμαρχος Πλατάνου κ. Ανδρέας Δρόσος, σύσσωμη η Εκκλησιαστική Επιτροπή του χωριού, πολλά μέλη της μεγάλης Αδελφότητας ΑΧΕΠΑ, καθώς και μέλη του Τμήματος Coatseville Chapter 484.
Ακούστε LIVE  την ομιλία  
https://youtu.be/TIsHVThkX6o 
και διαβάστε την παρακάτω:
+ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜ.   ΖΑΜΠΑΡΑΣ
[1915 – 1991]
Αγάλλονται και χαίρονται σήμερα οι μακαριστοί Χωμορίτες πρόγονοί σας και είναι σίγουρα δίπλα μας και τριγύρω μας, εκτός από τη σκέψη μας και το μυαλό μας.
Αγάλλονται και χαίρονται γιατί τους θυμόμαστε και τους τιμάμε.
Αγάλλονται και χαίρονται, γιατί είμαστε ευγνώμονες στα όσα μας άφησαν και μας χάρισαν.
Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητό Δ.Σ. ΚΑΛΩΣ ΑΝΤΑΜΩΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ!.

Νοιώθω μεγάλη χαρά, που σήμερα είμαι κοντά σας. Ανέκαθεν Χόμορη και Πλάτανος, Βονώρτα είναι δεμένοι με άρρηκτους δεσμούς  φιλίας, συγγενείας και αίματος! Έτσι κι εγώ χαίρομαι και ευγνωμονώ αυτή τη στιγμή γιατί αποτελώ ένα κρίκο σε αυτή την αλυσίδα που μας συνδέει.
Είχα την τύχη να είμαι φίλος  αγαπημένος  όλων των Χομoριτών που μετοίκησαν σε Πλάτανο Βονώρτα.
Ημουν το αγαπημένο παιδί του αείμνηστου γιατρού μας Οδυσσέα Πατούχα, αλλά και του μπάρμπα Σπύρου Θεοφάνη!
Είχα όμως την τύχη να συναντηθώ στη ζωή μου, να γνωρίσω και να θαυμάσω τον σημερινό τιμώμενο μεγάλο Χoμορίτη πατριδολάτρη, επιστήμονα και ευεργέτη ΓΙΑΝΝΗ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΜΠΑΡΑ!

Αγαπητές μου και αγαπητοί μου,
Αξίζει να θυμηθούμε λίγα προσωπικά στοιχεία και ιστορικά δεδομένα του μακαρίτη Γιάννη Ζαμπάρα, να δούμε το κοινωνικό, πατριδολατρικό, πολιτιστρικό και αλτρουϊστικό μέγεθος  της προσωπικότητας του.
Ο Γιάννης Ζαμπάρας γεννήθηκε το 1915. Πατέρας του ο Δημήτρης  Ζαμπάρας και μητέρα του η Αννα Ζαμπάρα, το γένος Δρόσου.  Αφού έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Δημοτικό στην αγαπημένη του πατρίδα, συνέχισε στο Γυμνάσιο Πλατάνου και την Ναύπακτο. Μυαλό ξυράφι, καλός μαθητής, για ανώτατες σπουδές και η Αθήνα τον έκανε δικό της! Έβαλε λοιπόν πλώρη να ανέβει στη ζωή του στα ψηλά σκαλοπάτια της κοινωνίας και της επιστήμης.

Επόμενο ήταν να τον κατακτήσει η Αθήνα και να αποτελέσει την δεύτερή του πατρίδα. Εδώ ολοκληρώθηκε, σπούδασε, έδρασε και  καταξιώθηκε. Φοίτησε στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έγινε άριστος Γεωπόνος Επιστήμων.  Η λαχτάρα του για τις επιστήμες και τα γράμματα τον οδήγησαν να σπουδάσει και στην Πάντειο με άριστες επιδόσεις. Παράλληλα φοίτησε και έγινε κάτοχος της Γαλλικής γλώσσας, αλλά και της Αγγλικής γλώσσας με προσωπική ΑΝΕΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ μελέτη και σπουδές.
Ο αλβανικός πόλεμος τον βρήκε να υπηρετεί την πατρίδα  και το τέλος του να υπηρετεί την Ελληνική Αγροτική Οικονομία και την ανάπτυξη της πατρίδας σε κάθε της έκφραση. Τα πολλά και σπάνια επιστημονικά και επαγγελματικά του προσόντα γρήγορα τον έφεραν να γίνει αναντικατάστατο στέλεχος του Υπουργείου Γεωργίας, φτάνοντας και κατακτώντας όλα τα σκαλοπάτια της υπηρεσιακής ιεραρχίας και την Γενική Διεύθυνση.

Αγάπησε λοιπόν και λάτρεψε ο Γιάννης Ζαμπάρας την Ελληνική αγροτιά και την υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση.  Όποιος δε νεαρός Χομορίτης ξεκινούσε μια νέα ζωή και πάσχιζε για επαγγελματική αποκατάσταση, στον συγχωριανό του Γιάννη Ζαμπάρα εύρισκε τον σίγουρο συμπαραστάτη του και βοηθό του.
Ο μεγαλοδύναμος Θεός μας τον ένωσε στη ζωή με μια εξαιρετική σύζυγο, την Αντωνία Πατούχα το γένος Κοτίνη.
Ετσι μαζί δημιούργησαν μια λαμπρή οικογένεια και παρέδωσαν στην κοινωνία δύο λαμπρά βλαστάρια και θαυμάσιους επιστήμονες, την φιλόλογο  καθηγήτρια κυρία Άννα Ζαμπάρα Κατσαρού και τον οδοντίατρο Δημήτρη Ζαμπάρα. Ολοι θαυμάσαμε την πανάξια μάννα και σύζυγο Αντωνία και την εξ ίσου με τον σύζυγό της αγάπη για την πατρίδα και τους συγχωριανούς της.

Με τέτοια λοιπόν δύναμη στο πλάι του ο Γιάννης Ζαμπάρας, φτερούγισε επαγγελματικά και επιστημονικά και μεγαλούργησε σε όλα τα μήκη και πλάτη!  Συνεργάστηκε με ανθρώπους του πνεύματος και της εξουσίας για το καλό του τόπου μας.
Τον συναντάμε διαχρονικά μέλος στις όποιες επιτροπές ανάπτυξης  και έργων που έκαναν στην Ελλάδα και τα μέρη μας οι ομογενείς μας.
Ενίσχυσε και πλαισίωσε τους Ελληνο-Αμερικανούς δωρητές στο να ολοκληρώσουν την οικονομική προσφορά τους σε έργα οδοποιίας και πολιτιστικής ανάπτυξης. Η μεγάλη φήμη του επί σειρά ετών Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Γεωργίας, άγγιξε και την Ευρώπη!

Όταν προ ετών βρέθηκα στην Αυστρία και την Ελβετία ως μέλος αναπτυξιακών αντιπροσωπειών σε διεθνή ΦΟΡΟΥΜ και διεθνείς διημερίδες ανάπτυξης, της S.E.E. και του Ευρωπαϊκού Νότου, έπεσα από τα σύννεφα από τα όσα έμαθα για την δράση του!
Ναι ο μεγάλος μας αείμνηστος συντοπίτης και συγχωριανός σας Γιάννης Ζαμπάρας, ως αρχηγός Ελληνικών αποστολών Ευρωπαϊκής συνεργασίας  σε αγροτικά θέματα και Γεωπονίας, άφησε εποχή! Οι Ελβετοί τον θαύμασαν, τον βράβευσαν και τον θυμούνται με εκτίμηση. Όταν είπα ότι κατάγομαι από την ορεινή Ναυπακτία, μου μίλησαν γι’ αυτόν κάνοντάς με να συγκινηθώ.
Την ίδια μεγάλη έκπληξη και θαυμασμό ένοιωσα το 1988, όταν βρέθηκα στα Χανιά της Κρήτης σε πανελλήνιο συνέδριο της Πολιτιστικής Ενωσης Εργαζομένων ΟΤΕ.
Κι εκεί άκουσα να αναφέρονται με θαυμασμό στο πρόσωπο του επιστήμονα Γιάννη Ζαμπάρα, που ως συνεργάτης του σεβασμιοτάτου αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο νησί, μέσα από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας.

Ο Γιάννης Ζαμπάρας μπορεί να διέσχιζε στην κυριολεξία Ελλάδα και εξωτερικό με τις δράσεις του, όμως την γένέτειρά του Χόμωρη την είχε σαν προτεραιότητα και ορόσημο στη ζωή του.
Ετσι το 1975 και συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου, χτύπησε επιστράτευση και συναγερμό στους εν Αθήναις  Χομορίτες! Ετσι παρέα με τον Γιάννη Χαντζή, τον Αντώνη Κατσαρό, τους Θανάση, Αικατερίνη, Σωτήρη, Θύμιο, Βασίλη Δρόσο, τη γυναίκα του Αντωνία και την κόρη του Αννα, τον Λεωνίδα Πατούχα, τους Γιώργο,  Λαμπρινή, Χρήστο και Γρηγόρη Ζαμπάρα, την Νίκη Παπαϊωάννου, τον Κώστα Ανδρεόπουλο, τη Βάσω Χατζηαναστασίου, τη Χρυσούλα Λιάτου, την Αλεξάνδρα Μαρκάτη, τον Γιάννη Παπαθανασίου, τον Σωτήρη Σβώκο, τον Μιχάλη Κοτίνη, τον Γιώργο Μπάζα και τον Ανδρέα Γιάκωβου, υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του ιστορικού πλέον συλλόγου της Χόμωρης με  έδρα την Αθήνα και την ονομασία «Αδελφότητα Χομορητών η Αγία Παρασκευή». Υπήρξε και ο πρώτος θεμελιωτής πρόεδρος  του συλλόγου  που σήμερα συνεχίζει να δημιουργεί, να μεγαλουργεί και να σας χαρίζει αυτή την θαυμάσια πολιτιστική αγκαλιά.

Θα ήθελα ώρες ολόκληρες να μιλάω για τον μεγάλο αυτό Χομορίτη πατριδολάτρη, επιστήμονα και ευεργέτη. Σαν τελευταίο του στοιχείο προσφοράς  στη σημερινή μου αναφορά είναι τα θαυμάσια άρθρα του και οι δημοσιεύσεις στον Αθηναϊκό Τύπο και κυρίως στον Ταχυδρόμο και την εφημερίδα Εστία!
Χαιρετίζω με συγκίνηση, αγάπη και εκτίμηση τα παιδιά του αειμνήστου Γιάννη Ζαμπάρα, τον γιατρό κύριο Δημήτρη, την συνάδελφό μου κυρία Αννα Κατσαρού Ζαμπάρα, όλους τους απανταχού Χομορίτες συγγενείς και φίλους και τους εύχομαι να τον μιμούνται, να ζουν και να τον ενθυμούνται.
ΑΘΑΝΑΤΗ Η ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΜΟΥ ΣΥΝΤΟΠΊΤΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΖΑΜΠΑΡΑ!
Γιάννης Ν. Πορφύρης
Καθηγητής – Δημοσιογράφος
Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Ακούστε LIVE  τον χαιρετισμό, απολογισμό, στόχους και ευχές του προέδρου του Συλλόγου Χομοριτών «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» κ. Χαραλ. Χαντζή:

Ακούστε LIVE  τον χαιρετισμό  του προέδρου Χόμορης κ. Περικλή Ζαμπάρα.
Ακούστε LIVE  τον χαιρετισμό  του αντιπροέδρου του Συλλόγου ομογενούς και ευεργέτη κ. Παναγιώτη Ν. Σκιαδά
Ακούστε LIVE  τον χαιρετισμό  του ταμία του Συλλόγου ομογενούς και ευεργέτη κ. Τρύφωνα Ν. Σκιαδά
Ακούστε LIVE  τον χαιρετισμό  του διευθύντριας της εφημερίδας του Συλλόγου Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΧΟΜΟΡΗΣ κα. Φιλιώ Δρόσου
Ακούστε ένα δείγμα της συναυλίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου