Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ



ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ

Ο MAXHTΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

 
Επιμέλεια Γιάννη Πορφύρη
Η ψυχή αυτού εν αγαθοίς αυλισθήσεται

Εκοιμήθη εν Κυρίω σήμερα Πέμπτη 28/8/2014, ο ασυμβίβαστος ομολογητής της πίστεως, ο αγωνιστικότατος φωτισμένος θεολόγος, ο χαρισματικός αχρήματος φιλόλογος, ο ταπεινός ιεροκήρυξ του θείου λόγου, ο μεγαλύτερος αντιαιρετικός & αγιογραφικός σύγχρονος θεολόγος της Ορθοδοξίας μας,  ο κοσμαγάπητος Ναυπάκτιος Νικόλαος Σωτηρόπουλος.



Γεννήθηκε στον Παλαιόπυργο Ναυπακτίας στις 15 Απριλίου 1934. Γιος υπερπολύτεκνης οικογένειας, του Ιωάννη Σωτηρόπουλου και της Πολυτίμης το γένος  Λουκοπούλου. Είχε τέσσαρες αδελφές και ένα αδελφό, την Ουρανία, την Φωτεινή, Την Γεωργία, τον Χρήστο και την Βασιλική.


Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του τόπου του και το Γυμνάσιο Ναυπάκτου.  Τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και της κατοχής φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε τα πτυχία του Καθηγητή Θεολογίας και Καθηγητή Φιλολογίας, με άριστα. Από τα παιδικά του χρόνια γέμισε την ψυχή του με Χριστό και Εκκλησία και αφιερώθηκε «ψυχή τε και σώματι» στην εκκλησία και το θείο λόγο.


Η θεία χάρις τον κατήυθυνε στους κόλπους του γίγαντα της Ορθοδοξίας, τον σύγχρονο φωτισμένο επίσκοπο Φλωρίνης μακαριστό π. Αυγουστίνο Καντιώτη και έγινε ο αγαπημένος του μαθητής και πνευματικό του παιδί. Από τον πνευματικό του πατέρα πήρε τα χνάρια του, την μαχητικότητά του, την ομολογητική του διάθεση, το ασυμβίβαστο του αληθινού λόγου, την Ιώβεια υπομονή, μεγάλη ευγένεια, και καλοσύνη και επιείκεια προς τους πολλούς  εχθρούς του,  την θεία ζέση και την αφιλοχρηματία. 

Εγκρατής σε όλη του τη ζωή, άγαμος και ολιγαρκής, δεν έγινε μισθωτός, δεν απέκτησε περιουσία, ούτε άφησε υλικό πλούτο, μόνο πνευματικό και μάλιστα εις υπερθετικόν βαθμόν.  Πολυγραφότατος και εκ των λαμπρότερων κηρύκων του θείου λόγου, συγκινούσε τα πλήθη των πιστών με τον απλό του και κατανοητό λόγο.

Από τις δεκάδες μικρά και μεγάλα σε όγκο βιβλία του, ξεχωρίζω την ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, την θεολογική ανάπτυξη του ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ, την θεολογική ανάπτυξη του ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ, 4 τόμους ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ, το ΑΝΤΙΧΙΛΙΑΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ και δεκάδες άλλα! 


Διηύθυνε για πολλά χρόνια την Ορθόδοξη φιλανθρωπική ιεραποστολική χριστιανική Αδελφότητα Ο ΣΤΑΥΡΟΣ,  όλα δε τα έσοδα από την διάθεση των βιβλίων του τα χορηγούσε σε αυτή. Διέμεινε τα περισσότερα χρόνια στην Αθήνα, πλην των 4 τελευταίων που δοκιμάστηκε η υγεία του που διέμεινε στην Πάτρα στις αδελφές του.

Περιόδευσε κηρύττων στον απανταχού Ελληνισμό, σε Ευρώπη, Αμερική Καναδά, Αυστραλία. Ηταν δε ο εμπνευστής και αθόρυβος πρωτεργάτης της ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Μήλου Αγιάς Πατρών. Τον τίμησαν και τον βράβευσαν ο Δήμος Ναυπάκτου, ο Δήμος Βραχνεϊκων, ο δήμος Θέρμου και δεκάδες σύλλογοι και οργανώσεις.
 


Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλή  την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014,  και ώρα 5 μ.μ.  στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατόπιν επιθυμίας του που εκφράστηκε εν ζωή, παρουσία των επισκόπων Αιτωλίας & Ακαρνανίας, Πειραιώς, Γόρτυνος κ.α. Ας  έχουμε την ευχή του.


Η ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΩΞΗ [ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ]

Δυστυχώς ο προκοιμηθείς σεπτός μακαριστός αδελφός μας, το 1993 υπέστη τον σκληρότερο πνευματικό διωγμό από την λεγόμενη ΜΕΙΖΟΝΑ & ΥΠΕΡΤΕΛΗ ΣΥΝΟΔΟ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την τιμωρία του αφορισμού. Ξέρετε τον λόγο; 

 

Διότι στν Aστραλία το 1988, ο πυρινος κήρυξ του θείου λόγου, λεγξε τν τότε ανεκδιήγητο ρχιεπίσκοπο Aστραλίας Στυλιανό, πειδ τ Xριστούγεννα το 1988 μ γραπτ γκύκλιο κήρυγμα, τ ποο διάβασαν ο παπδες στος ναος κα δημοσίευσε στ περιοδικ τς ρχιεπισκοπς του, κήρυξε, τι Xριστς ταν τελς κα μαρτωλός! Σ ραδιοφωνικ δ μιλία του επεν, τι Xριστς ταν πως τν παρουσιάζει Kαζαντζάκης στ βιβλίο του « τελευταος πειρασμός», ρωμένος δηλαδ τς Mαγδαληνς! Kατόπιν δ κήρυξε κα τι Xριστς ενε κατώτερος π τν Πατέρα, γία Γραφ ενε μεγάλο παραμύθι κα λλα!


Ετσι ντ ν καθαιρεθ ρχιεπίσκοπος Aστραλίας, φωρίσθηκε Σωτηρόπουλος. Kα αφορίσθηκε χωρς παγγελία συγκεκριμένης κατηγορίας κα χωρις κλση σ πολογία. φορισμς δικος κα κυρος κα πιστρέφων στ κεφάλια τν φορισάντων, διότι δν μετανόησαν κα δν ζήτησαν συγχώρησι π τ Θεό, το ποίου παρέβησαν τ θέλημα· π τν πιστ λαό, τν ποο σκανδάλισαν· κα π τν μακαριστό εργάτη του Ευαγγελίου, τν ποο καταφώρως δίκησαν μ τ μεγίστη τν δικιν.

Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες του αφορισμού του εδώ:

12 σχόλια:

  1. Ένας ακραιφνής Ορθόδοξος Θεολόγος και ακαταμάχητος αγωνιστής ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος, ο άριστος μαθητὴς του θρυλικού Γέροντος Αυγουστίνου, κοιμήθηκε στις 28 Αὐγούστου, τὴν ἰδία ἡμέρα, ὅπως ὁ Γέροντάς του.
    Ο αείμνηστος Σωτηρόπουλος ανάλωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία του Χριστού και αντί «ύδατος εδέχθη χολή» φθάνοντας μάλιστα οι διώκτες του μέχρι να τον αφορίσουν!! Κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν σε αλλοδόξους και χριστομάχους, το έκαναν σε έναν αγνό εργάτη του Ευαγγελίου. Αλλά αυτός πιστός σε αυτά που δίδασκε:
    - «...εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν καὶ ὑμᾶς διώξουσιν...» (Ἰωάν. 15, 20),
    - «μακάριοί ἐστε ὅταν μισήσωσιν ὑμᾶς οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὅταν ἀφορίσωσιν ὑμᾶς καὶ ὀνειδίσωσι καὶ ἐκβάλωσι τὸ ὄνομα ὑμῶν ὡς πονηρὸν ἕνεκα τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου.» (Λουκ. 6, 22) κ.λπ.
    υπέμενε αγόγγυστα τις άδικες διώξεις.
    Αείμνηστε Νικόλαε Σωτηρόπουλε,
    από τη Θριαμβεύουσα Εκκλησία πρέσβευε στον Πανάγαθο Θεό υπέρ ημών των αμαρτωλών.
    ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.
    Λεωνίδας Καρνάρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΚΑΙΟΣ Ή ΑΔΙΚΟΣ Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ. ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ. ΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ. Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΩΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΟΞΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΜΑΧΗΤΩΝ!
      «μακάριοί ἐστε ὅταν μισήσωσιν ὑμᾶς οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὅταν ἀφορίσωσιν ὑμᾶς καὶ ὀνειδίσωσι καὶ ἐκβάλωσι τὸ ὄνομα ὑμῶν ὡς πονηρὸν ἕνεκα τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου.» (Λουκ. 6, 22) κ.λπ.
      Γ.Π.

      Διαγραφή
  3. Ο μακαριστός διωχθείς αδελφός Νικόλαος Σωτηρόπουλος, φτερουγίζει πλέον μαζί με τους αγγέλους και προσεύχεται για εμάς τους αμαρτωλούς εν ζωή αδελφούς του! Αληθεύει η πληροφορία ότι προ διετίας (;) εκκλησιάστηκε στην Ιερά Μονή Βομβοκούς και προσήλθε στον εφημέριο που ιερουργούσε π. Καλλίνικο Γεωργάτο να κοινωνήσει των αχράντων μυστηρίων και εξεδιώχθη με ακατονόμαστες φράσεις;; ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ.....
    Μοναχή Φιλοθέη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλήθεια, πόσοι ΛΥΚΟΙ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΝΔΥΜΑ ΠΡΟΒΑΤΟΥ [ορθόδοξοι στα χαρτιά κληρικοί] αυτές τις μέρες προσπερνάνε και προσκυνάνε την μεγάλη πύλη των στοών ... στο συνέδριο της Αναβύσσου... Είναι και ζουν ανάμεσά μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκοιμήθη την ημέρα της Παναγίας μας με το πάτριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί ο μακαριστός Νικόλαος Σωτηρόπουλος επέλεξε να ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία του στην φιλόξενη Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς;
    Για όσους ξέρουν λιγάκι τα εκκλησιαστικά πράγματα η απάντηση δεν είναι δύσκολη!!!
    Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς εκτιμούσε βαθιά τον μακαριστό θεολόγο και ακούραστο αγωνιστή της ορθοδοξίας Νικόλαο Σωτηρόπουλο. Τον καλούσε μάλιστα και σε εκδηλώσεις στη μητρόπολή του.
    Σε αντίθεση με τον κ. Κοσμά ο Ναυπάκτου Ιερόθεος (Βλάχος, όνομα και πράμα όπως είχε πει γι’ αυτόν ο Σωτηρόπουλος) δεν το ήθελε ούτε ζωγραφιστό. Φαίνεται ότι αισθανόταν «νάνος» μπροστά στον πνευματικό γίγαντα Σωτηρόπουλο. Είχε δώσει μάλιστα εντολές να μην τον κοινωνούν οι ιερείς της μητροπόλεως της Ναυπάκτου. Γι αυτό ίσως ανήμερα τ’ Αη Γιαννιού στη μονή Προδρόμου Βομβοκούς ένας νεαρός αρχιμανδριτάκος του, που ακόμα δεν είχε βγει απ’ τ’ αυγό, άρπαξε κυριολεκτικά από τα χέρια του αειμνήστου π. Αρσενίου Κουμπούγια το δισκοπότηρο για να μην κοινωνήσει ο Αρσένιος τον Σωτηρόπουλο.
    Δεν τον ήθελε λοιπόν τον Σωτηρόπουλο στη Ναύπακτο ο Ιερόθεος. Και τον ανάγκασε σε «μετανάστευση» ακόμα και μετά θάνατον.
    Βεβαίως τα ίδια θέλει ο Ιερόθεος για όλους όσοι έχουν αγωνιστικό φρόνημα. Όπως π.χ. για τους πατέρες της μονής Μεταμορφώσεως. Φαίνεται ότι αισθάνεται κι εκεί «νάνος» μπροστά στον πνευματικό γίγαντα Σπυρίδωνα Λογοθέτη. Η αιτία όμως είναι ότι οι δυο αυτοί γίγαντες δεν έμαθαν να χειροκροτούν και να κολακεύουν το Ιερόθεο.
    Όμως άγιε Ναυπάκτου «ζει Κύριος ο Θεός» και «ανταποδίδωσι τοις περισσώς ποιούσιν υπηρηφανίαν». Έρχεται το «φτυάρι» αργά ή γρήγορα για να τακτοποιήσει τις όποιες εκκρεμότητες.
    ΤΑΡΙΦΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε αδελφέ Νικόλαε!
    Πρέσβευε τω Ελεήμονι Θεώ, ίνα πνευμάτων άφεσιν, παράσχοι ταις ψυχαίς ημών!
    Χ.Α..Ν
    [του πατρίου ημερολογίου]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδελφέ Ιωάννη χαίρε,
    Η καρδία σου και η πέννα σου πλημυρίζουν Χριστό.
    Ας είσαι ευλογημένος.
    Ταπεινός δούλος του Κυρίου
    Ευθύμιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μακαρία η οδός ή πορεύει σήμερον,
    ότι ητοιμάσθη σοι, τόπος αναπαύσεως
    ΧΑΙΡΕ ΜΑΚΑΡΙΣΤΕ ΑΔΕΛΦΕ ΝΙΚΟΛΑΕ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΕ,
    ΥΨΙΠΕΤΗ ΑΕΤΕ ΤΗΣ ΕΥΑΝΔΡΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ!
    Αναστασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υποκλίνομαι ταπεινά μπροστά στο πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου αγωνιστή! ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!
    ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ! ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή