Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Θρησκευτικο Αντάμωμα Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας



ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΑΧΑΙΑΣ
ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ
 
Επιμέλεια ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Αιτωλοακαρνάνες της Αχαϊας, θα τιμήσουν την μνήμη  του προστάτη τους Εθνομάρτυρα, Ιερομάρτυρα και Ισαποστόλου πατροΚοσμά του Αιτωλού, με μεγάλη κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα.



Οι εκδηλώσεις αυτές [και εκκλησιασμοί], καθαρού θρησκευτικού χαρακτήρα, γίνονται κάθε χρόνο σε τέσσερα διαφορετικά σημεία. Στο εκκλησάκι του Αγίου Νικοδήμου στο Ζαβλάνι Πατρών, στον δισυπόστατο Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού στο Κάτω Πλατάνι Ακταίου, στον επίσης  δισυπόστατο Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στη συνοικία Μακρυγιάννη και στο Θέρμο Τριχωνίδος.



Την παραμονή, στις 23 Αυγούστου το βράδυ, κλιμάκιο του Συλλόγου μεταβαίνει στο Θέρμο και το Μέγα Δέντρο για προσκήνυμα. Άλλο κλιμάκιο του συλλόγου παρευρίσκεται στη συνοικία Μακρυγιάννη Ανήμερα της εορτής του Αγίου, το πρωί της 24ης Αυγούστου, αντιπροσωπεία του Συλλόγου των Αιτ/νων Αχαΐας <<ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ>>, εκκλησιάζεται στο γραφικό εκκλησάκι στο Κάτω Πλατάνι.


Το βράδυ της 24ης Αυγούστου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώνονται, με την τέλεση του κατανυκτικού Εσπερινού, την αρτοκλασία του συλλόγου και την θεία λιτανεία της ιεράς εικόνας, στους παράπλευρους δρόμους του Ζαβλανίου. Η πομπή της λιτανείας πάντα είναι μεγαλειώδης και πολυπληθής.



Προπορεύεται η Μπάντα ή η Μπαντίνα της Μουσικής του Δήμου Πατρέων, ακολουθούν το τιμητικό άγημα των παραδοσιακά ντυμένων  Αιτωλοακαρνάνων, η περίλαμπρη ανθοστολισμένη εικόνα του Αγίου Ισαποστόλου, που την κρατούν τέσσερα άτομα, το ιερατείο, οι ιεροψάλτες με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο Πατρέων και συντονιστή των εκδηλώσεων δικηγόρο κ. Πέτρο Ρηγάτο, οι νεαροί παίδες με τα άμφια τους, τα εξαπτέρυγα και μανουάλια, οι επίσημοι και το πλήθος του κόσμου.


Στο τέλος οι εκδηλώσεις κλείνουν με διανομή αρτιδίων, γλυκών και αναψυκτικών σε όλους τους παρευρισκόμενους.







 

2 σχόλια:

  1. Dear Yiannis

    I wish I could be there with all of you. Rest assured that Kosmas Etolos who contributed so much is resting peacefully
    knowing that people like you are in charge celebrating his life.

    Congratulations for your efforts.

    All the best

    Yiannis Vassilopoulos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Γιάννη (και ενεργά στελέχη & μέλη των εν Αχαΐα Αιτ/νων).
    Συγχαρητήρια για τις εορτασίες και την αδιάκοπη προσπάθεια διατήρησης της μνήμης του Εθνομάρτυρα Πατροκοσμά.
    Τις πιό θερμές ευχές μου.
    ΠΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή