Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital controlsΉρθε η ώρα γι’ άρμεγμα κι η ώρα για τη στρούγκα;

Ή ΓΕΛΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΓΕΛΩ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ;


Εισαγγελική έρευνα υπό άκρα μυστικότητα διενεργεί  η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την επιβολή των capital controls στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από τον Ιούνιο του 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα αφορά βαρύτατα ποινικά αδικήματα, κακουργηματικής μορφής, ακόμη και σε βάρος του πολιτεύματος (εσχάτη προδοσία).
Πρόκειται για την ποινική διάσταση της πολιτικής απόφασης που ελήφθη από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ στο «κάδρο» μπαίνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  Γιάννης Στουρνάρας.
Η Εισαγγελία κίνησε τη διαδικασία ύστερα από δεκάδες αναφορές πολιτών που διαμαρτύρονταν για την οικονομική δυσπραγία στην οποία περιήλθαν μετά τους περιορισμούς στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Το κατώφλι της Εισαγγελίας έχουν ήδη περάσει δέκα μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πολίτες αλλά και οικονομολόγοι, οι οποίοι εξετάζονται  προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι περιορισμοί «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης». Μάλιστα ηδη συλλέγονται και έγραφα από αρμόδιες αρχές για να ξεκαθαριστεί το τοπίο με όλα τα στοιχεία.
Πηγές εκτιμούν ότι η έρευνα ενδεχομένως προσκρούσει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τονίζουν ως σημαντική την πιθανότητα διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου