«ΟΙ ΟΡΘΟΤΟΜΟΥΝΤΕΣ, ΚΟΠΙΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΨΑΛΛΟΝΤΕΣ»
http://syletpatr.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html
Με την πέννα του Γιάννη Πορφύρη |
Θέλω πολύ, να δώσω στους φίλους αναγνώστες και
αναγνώστριες με απλά εμπεριστατωμένα λόγια, τον τρόπο με τον οποίο πορεύθηκαν
και πορεύονται τα εκκλησιαστικά θέματα
στην πολύπαθη Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, τα τελευταία χρόνια. Θέλω να
επισημάνω τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας κάποιων παραγόντων. Μελετώντας
αυτούς τους «καταλύτες» κατανοούμε και όλη τη χημεία της υπόθεσης.
Αυτά, όμως είναι λίγο «καυτά» θέματα και θέλουν
προσοχή. Γιατί, φυσικά θέλουν εκτός από τον συμπερασματικό λόγο και τον
αποδεικτικό. Έτσι ανατρέχουμε πάντα στα γραπτά. Εκεί όλα τεκμαίροντας και όλα βασίζονται σε
ντοκουμέντα.
Verba volant, scripta manent, δηλαδή "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν", είναι λατινική παροιμία που συμβουλεύει την αξία που έχει ένα γραπτό κείμενο που δεν μπορεί ν΄ αμφισβητηθεί έναντι του προφορικού λόγου που μπορεί αντίθετα ακόμα και να ανακληθεί ή να διαψευστεί ως μηδέποτε γενόμενος.
Σήμερα θα δούμε και θα εντρυφήσουμε δημοσίευμα της εγκύρου μηνιαίας έκδοσης ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και ειδικά με το φύλλο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007 στο όγδοο από τα είκοσι δύο θέματα με τίτλο «Αποκατάσταση Ηγουμενείου Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης».
Μπορείτε να το βρείτε και στο διαδίκτυο εύκολα και γρήγορα και στον σύνδεσμο
http://www.parembasis.gr/2007/frames_07_01.htm
Εδώ λοιπόν, έχουμε οικοδεσπότη, ένα σύλλογο χωριού, κυρίως πιάτο, συγνώμην κυρίως θέμα ΚΟΝΔΥΛΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ποσού 531.000 ΕΥΡΩ, συνδαιτυμόνες, ΟΙ ΦΙΛΟΙ και κατ’ ουσίαν και βάσει τίτλου του συλλόγου, οι συνήθεις ευλογίες, ευχές του επισημότερου όλων, σεβασμιοτάτου Ιεροθέου, πλήρης ενημέρωση και ΔΟΞΑΣΤΙΚΑ, ΕΠΑΙΝΟΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ, ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΛΌΓΙΑ των «ηρώων» της υπόθεσης .
Ας διαβάσουμε το σχετικό κατατοπιστικό απόσπασμα, «αναφορά» της εφημερίδας: «…..πολλοί ήταν οι παράγοντες για την αίσια έκβαση αυτής της υποθέσεως, τους οποίους ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε και ευχαρίστησε. Από πλευράς της Πολιτείας ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γεώργιος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Αποδοτίας κ. Βασίλειος Σούζας, ο τ. Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος κ. Παναγιώτης Καβαδάς, που έδωσε την εντολή όμως δεν πρόλαβε να υπογράψει την σύμβαση, πράγμα το οποίο έκανε ο νέος Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπυρίδωνος. Από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως ευχαρίστησε την Μηχανικό κ. Παρασκευή Λαγαρού-Θεοφάνη που πρόσφερε τα μέγιστα και βοήθησε στον συντονισμό σε όλες τις φάσεις της προσπάθειας, τους συναδέλφους της Μηχανικούς Αλέξανδρο Τσιακούμη και Δημήτριο Γαβριηλίδη, τον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Διονύσιο Πελέκη και τον π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη. Μάλιστα ο π. Θεμιστοκλής με την κ. Λαγαρού έτρεξαν μέχρι την τελευταία στιγμή να βρουν τους υπεύθυνους υπαλλήλους της Περιφέρειας ακόμη και σε χώρους εκτός εργασίας, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες….»
Εδώ λοιπόν, είναι οι συντελεστές, όλων «των καλών κ’αγαθών» συντελεστών, που «έπαιζαν τον ρόλο» στα εκκλησιαστικά. Ας τους καταγράψω κατά σειρά αξιώματος και σπουδαιότητας.
Βουλγαράκης Γεώργιος,
Διονύσιος Πελέκης, αχτύπητο δίδυμο, πάει παντού και σε όλα
Καβαδας Παναγιώτης, φαρμακοποιός περιφερειάρχης συνεργαζόμενος,
Σούζας Βασίλειος, δήμαρχος ισχυρότατος παράγων και χρήσιμος,
Ιερόθεος Βλάχος, ο σεβασμιότατος, ιδύνων νους όλων των καλών έργων,
Παρασκευή Λαγαρού Θεοφάνη, αρχηγός των επιστημονικών συνεργατών «expert» του έργου,
Π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης, ο «αντ’ αυτού» σε ρόλο staff του έργου!!!
Οι υπόλοιποι κ.κ. Αλέξανδρος Τσιακούμης και Δημήτριος Γαβριηλίδης συμπληρώνουν την κυρία υπεύθυνο expert.
Να λοιπόν, πως δούλευε το γαϊτανάκι και όλα πήγαν καλά, ο καθένας στο πόστο του.
Ο Σύλλογος φίλων, ήταν η «στέγη και ο διοργανωτής» των έργων! Με τι χρήματα και τίνων χορηγίες έκανε αυτές τις λαμπρές εκδηλώσεις, τις πολυδάπανες αρχιερατικές φιέστες και γλέντια; Ποτέ δεν μάθαμε!!!
Ο κ. υπουργός Πολιτισμού Βουλγαράκης, ως συνήθως ο «ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ» και χορηγός των κονδυλίων, ο πεθερός κάλυπτε το «νομικόν σκέλος» το σημαντικότερον. Εξ άλλου είχε τρομερή πείρα σαν σύνδεσμος και κρίκος, ναι, σαν ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, Βατοπεδίου κ.λ.π., κ.λ.π., επίσης βοήθησε με ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ, γνωριμίες, διασυνδέσεις, κλπ, «κυρίως ως νομικός σύμβουλος» της μητρόπολης, να «εξορκιστεί ο κακός δαίμων της μητρόπολης» το Μοναστήρι της Σκάλας και τελικά να «διαλυθεί»… Όταν άρχισαν να φαίνονται μαύρα σύννεφα στον ουρανό, λόγω ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ, απεσύρθη αθορύβως των Νομικών συμβουλών, τι έκπληξη!
531.000 ΕΥΡΩ, ΖΕΣΤΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ! |
Ο φαρμακοποιός περιφερειάρχης κ.
Καβαδας, φρόνιμος και εθελοντής τοποτηρητής της εξουσίας, ο δήμαρχος Σούζας σαν
παλιός έμπορος και κρεοπώλης, αλλά και σαν υφιστάμενος του κ. Καβαδά,
επωμίσθηκε το τεράστιον έργον να σηκώσει στους ώμους του «την ευθύνη» εκτέλεσης
και κάλυψης του θεοσεβεστάτου έργου!!!
Το επιστημονικό προσωπικό της κας Λαγαρού ως μηχανικός λίαν απαραίτητο και μέσα σε κάθε τέτοιο έργο της μητρόπολης!!! Πολύ μεγάλες και σπουδαίες οι υπηρεσίες αυτής της ομάδας!!! Ξεχάσαμε κανέναν;;;; Αδικήσαμε κανέναν;;;
Ναι, πρώτα τον παπαΘέμη, δεύτερον την «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ & ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ»!!! Ξέχνιουνται τέτοιες «πολλαπλές» υπηρεσίες;;; Μην ξεχνάμε ότι ευλόγησαν και την ιεράν προσθήκη της διώροφης «πέργολας» της μητροπόλεως!!! Αυτή η υπηρεσία «βρήκε φόρμουλα» και αν και απαγορευόταν λόγω πάλι βυζαντινού μνημείου, το θαύμα έγινε!
Ο γίγαντας παπαΘέμης, έπαιρνε το πετραχήλι του και τα άλλα ιερά σύνεργα και έτρεχε οπουδήποτε, στα σπίτια των υπεύθυνων, εκτός εργασίας, στις εξοχές, στους κήπους, στα δάση, στις παραλίες, ακόμη και σε ακατάλληλα εκτός εργασίας μέρη να καθαγιάσει το έργο των υπογραφών των εμπλεκομένων αρμοδίων….
Δείτε την ανείπωτη χαρά που αισθάνεται ο Σεβασμιότατος σε αυτές τις συνάξεις! |
Τέλος ο σεβασμιότατος!!! Λίγη εργασία έκανε;;; Πολλαπλή μάλιστα!! Πρώτον ορθοτομούσε των λόγων και έργων της «αληθείας», σκέπαζε με την σκέπην των πτερύγων του, κάθε τέτοια προσπάθεια, κατηύθυνε τα διαβήματα όλων, ευλογούσε με κάθε δύναμη τους κοπιώντας, εξυμνούσε σαν καλή ώρα στην παρούσα περίπτωση βοηθούς, σκεπαστές και συμπαραστάτας και καμάρωνε τα θεία έργα. Μόνο στο Ξύκειο ίσως του διέφυγαν … λίγες λεπτομέρειες!
Πολλά ερωτηματικά γέννιουνται από όλα αυτά, πλην των «βαθέων & πολλαπλών σκέψεων» πολλών εξ ημών… Ας δούμε μερικά!!
1. Που καταναλώθηκαν τα 531.000 ευρώ; Πόσα σε μελέτες και πόσα σε έργα;
2. Γιατί λέτε το «ΠΑΛΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΕΙΟ» αφού δεν είναι το παλιό, αλλά το μετέπειτα, δηλαδή το κατασκεύασμα του 1937;;; Δεν το ήξερε αυτό η Αρχαιολογία;;; Μήπως να το μπερδέψουμε σαν «μεταβυζαντινό»
Ποιό είναι το ... βυζαντινό ΗΓΟΥΜΕΝΕΙΟ;; |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου