Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ - ΜΝΗΜΗ ΗΡΩΩΝ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ

http://syletpatr.blogspot.gr/2013/07/blog-post_27.html

ΠΑΤΕΡΑΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΥ ΘΡΗΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ

Γράφει και επιμελείται ο Εφ. Αξ/κός Π/Β κ. Γιάννης  Νικ. Πορφύρης, Ειδ. Γραμματέας του Συνδ. Αχαϊας - Κύπρου, ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ και  πρόεδρος των Αιτ/νων Αχαϊας  ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ


Ο Λουκάς Λιγδής, γέροντας πατέρας του καταδρομέα Χρήστου Λιγδή της Α' και 35  Μοίρας Καταδρομών, ξαπλωμένος κατά γης, να κλαίει για τον γιο του, που σκοτώθηκε στην Κύπρο το 1974.

Ξεκίνησε από την Αταλάντη Λοκρίδας να προσκυνήσει τον τάφο του ήρωα καταδρομέα υιού του που σκοτώθηκε στην μαρτυρική Κύπρο τον Ιούλιο του 1974! Μια φωτογραφία χίλια λόγια… Αραγε τι να σκέφτεται ο τραγικός πατέρας;

Στο μυαλό μου περνούν τρεις περιπτώσεις…

1) Θεέ μου, γιατί το παιδί μου;
2) Καλύτερα να είχε πεθάνει ο ίδιος, ο πατέρας
3) Παρακαλάει το θεό να τον πάρει όσο γίνεται γρηγορότερα για να ξανάανταμώσει το γιό του.
Λιγδής Χρήστος του Λουκά, Καταδρομεας από  Αταλάντη.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ:
Λιγδής Χρήστος του Λουκά, Στρατιώτης Καταδρομών (ΑΣΜ: 103/19520/73). Γεννήθηκε στην Αταλάντη.

Υπηρετούσε στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών. Επέβαινε στο μοιραίο Noratlas 52-122 της 354 ΜοίραςΜεταφορών Πήγασος (αποστολή ΝΙΚΗ4) που καταρρίφθηκε στη Λευκωσία τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974. Ως τόπος θανάτου του αναφέρεται η περιοχή Μακεδονίτισσας Λευκωσίας. 


Σήμερα στον αύλειο χώρο του ναού των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης βρίσκεται η προτομή του. Η τελετή αποκαλυπτηρίων πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2011. Το ονοματεπώνυμό του με α/α 35 υπάρχει στον Πίνακα με τους «Ελλαδίτες πεσόντες/Οπλίτες» που συνέταξε ο Ξενοφών Καλλής, εισηγητής του Καταλόγου Πεσόντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Με το ΦΕΚ/Γ/Φύλλο 1178/31-12-2008 προήχθη σε έφεδρο Ανθυπασπιστή από 21ης Ιουλίου 1974, ημερομηνία προηγουμένη κατά μία ημέρα από το θάνατό του.Κλίνουμε κι εμείς ευλαβικά το γόνατό μας, εμπρός στο μεγαλείο της μεγάλης τους θυσίας, επαναβεβαιώνουμε με πίστη ότι δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ και αναφωνούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας: "Α  θ  α  ν  α  τ  ο  ι"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου