Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΑΧΕΛΩΟΣ TV - ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧ. ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ




TV ΑΧΕΛΩΟΣ: Ξεκινούν οι «Ανοιχτές Σελίδες» του Αχιλλέα Παπαδιονυσίου με τον κορυφαίο καθηγητή Ιατρό κ. Ιωαννίδη


Οι Ανοιχτές Σελίδες ξεκινούν και φέτος στην τηλεόραση του Αχελώου την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 22.10.2014. Προσκεκλημένος είναι ο κορυφαίος καθηγητής της Προληπτικής Ιατρικής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Stanford της Αμερικής κ  Γιάννης  Ιωαννίδης. Θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Το Α μέρος 7/11/2014 και το Β μέρος την Παρασκευή 14/11/2014.


Ο κ Ιωαννίδης μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, τους γονείς του, πώς επέστρεψε στην Αθήνα μια και γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη, για τις σπουδές του, τα φοιτητικά του χρόνια, τους καθηγητές του, πώς επέλεξε την Ιατρική, για τι είπε ότι τα περισσότερα ερευνητικά ευρήματα είναι αναληθή. Γιατί επιλέχθηκε το 2010 από ξένο περιοδικό ως ο πιο τολμηρός επιστήμονας διανοούμενος, για την συνεργασία του με τους φοιτητές και νέους συναδέλφους του, σε ποια Πανεπιστήμια έχει διδάξει, για τον ρόλο και το σκοπό του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου της Αμερικής, για τον ρόλο και τον σκοπό του Ινστιτούτου METRICS που είναι συνιδρυτής, που βασίζονται οι επιστημονικές έρευνες, για τον ρόλο της Γενετικής, για το πώς πρέπει να παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ερευνών από τα ΜΜΕ, ποιος ο ρόλος της επιδημιολογίας, Ποια η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο, ποιες οι προϋποθέσεις για να φθάσει ένας επιστήμονας σε υψηλά επίπεδα, γιατί οι επιστήμονες δεν είναι πρότυπα για τους νέους, για την ενασχόληση του με την Ποίηση και την Λογοτεχνία και άλλα πολλά.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ
Ο Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1965 στη Νέα Υόρκη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ειδικεύτηκε στη μικροβιολογία. Εως το 2010 δίδασκε συστηματικά ως καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Τμήμα Επιδημιολογίας. Εγινε διεθνώς γνωστός το 2005 με την «αιρετική» εργασία του «Γιατί τα ευρήματα των περισσότερων δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών είναι αναληθή». Εκανε ειδικότητα στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ταφτς, στην παθολογία και τα λοιμώδη νοσήματα, ενώ στο πρώτο δίδαξε και ως καθηγητής. Η ερευνητική του προσέγγιση γίνεται υπό το πρίσμα της μοριακής βιολογίας και της γονιδιωματικής και όχι σε έλεγχο συμπτωμάτων ασθενών κ.λπ.  Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Ανήκει στους Πέντε Έλληνες στους καλύτερους ερευνητές της 15ετίας. 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ:
Ανάμεσα στους 400 καλύτερους ερευνητές της τελευταίας 15ετίας βρίσκονται 5 Έλληνες επιστήμονες που έχουν διακριθεί για τις έρευνές τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η λίστα με τους καλύτερους επιστήμονες δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «European Journal of Clinical Investigation». Δεν είναι τυχαίο ότι α Από τους 5 Έλληνες ερευνητές της λίστας, μόνο ο διακεκριμένος καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιώργος Χρούσος ζει και εργάζεται πλέον μόνιμα στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του από την Αμερική, ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι άλλοι 3 ερευνητές είναι ο διεκδικητής του Νόμπελ Χημείας 2013 Πολ Αλιβιζάτος, ο ιδρυτής της εταιρείας Βιοτεχνολογίας Γιώργος Γιανκόπουλος και ο καθηγητής Καρδιαγγειακής Γενωμικής στη Βρετανία Πάνος Δελούκας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου