Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΕΓΕΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ



…Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΣΤΗΝ
ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ  300 ΧΡΟΝΙΑ …ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ
Σύμφωνα με τον μεγάλο ερευνητή, συγγραφέα, λόγιο και ήρωα του Αλβανικού Επους Αιτωλοακαρνάνα Κ. Σ. Κώνστα [1911-1987] εκ Γουριάς Μεσολογγίου, [πολεμώντας έχασε τα καταληκτικά κάτω άκρα του] ο αφέντης μας προστάτης Αγιος Πατροκοσμάς ο Εθνεγέρτης, Εθνομάρτυρας και Ισαπόστολος κήρυξε στην Πελοπόννησο.  Πολλές λεπτομέρειες και περιστατικά από το οδοιπορικό του στην Πελοπόννησο δεν διεσώθησαν ή δεν προβλήθηκαν. Η αγάπη όμως, ο σεβασμός & η λατρεία στο πρόσωπο του από τους Πελοποννησίους είναι μεγάλη.

Απόδειξη η τιμητική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πάτρας προ τριών εβδομάδων και τώρα η επιστημονική ημερίδα στην Κάτω Αχαϊα για τα 300 χρόνια από την γέννησή του μεγάλου διδάχου, την Κυριακή 7/12/2014, που στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Η εκδήλωση έγινε στο συνεδριακό κέντρο ''Μελίνα Μερκούρη'' τού Δήμου Δυτικής Αχαϊας, υπό την αιγίδα τού δήμου.

Η οργανωτική επιτροπή απαρτίστηκε από τούς κ.κ. Παν. Καράμπελα, τ. γυμνασιάρχη και π. Δήμαρχο Κ. Αχαϊας, τον Αιδ. π. Απόστολο Δημητρόπουλο προϊστ. του Μητροπολιτικού Ναού Κ. Αχαϊας, τον συντονιστή της ημερίδας κ. Λεωνίδα Καρνάρο, συγγραφέα και αντιπρόεδρο τής Εταιρίας Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδος, και την θεολόγο δα Σοφία Καυκοπούλου, υποψ. διδάκτορα Α.Π.Θ. Η εκδήλωση προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία και ιδίως στους παρευρισκομένους, οι οποίοι έμειναν ικανοποιημένοι με την όλη διοργάνωση. Την εκδήλωση επικούρησε στον τομέα της συνδιοργάνωσης, παρουσίασης και στη χορηγία επικοινωνίας  το τμήμα ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ HJ_25 “SAINT ANDREW” με πέντε στελέχη του.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας κ. Χρήστος Νικολάου, ο ιερατικός προϊστάμενος Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Κάτω Αχαΐας αιδ. π. Απόστολος Δημητρόπουλος, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής πρώην Δήμαρχος Κάτω Αχαϊας & Γυμνασιάρχης κ. Παν. Καράμπελας και ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρ. Κωνσταντάρας, που έστειλε τις ευχές του τηλεματικά με FAX.  Την επιστημονική ημερίδα διηύθυνε με επιτυχία ο εξ Ηλείας Κοινωνικός Λειτουργός κ. Λεωνίδας Καρνάρος, λογοτέχνης, ερευνητής, συγγραφέας, Αντιπρόεδρος Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος του Δ.Σ. ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ».

Δείτε και ακούστε εδώ:
ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ κ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΡΝΑΡΟΥ
ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ π. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΠΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ

Πρώτη ομιλήτρια ήταν ο θεολόγος και υποψήφια Dr. Α.Π.Θ. Δίδα Σοφία Καυκοπούλου. Ανέπτυξε το θέμα με τίτλο, «Κοσμάς ο Αιτωλός και το ιστορικό πλαίσιο δράσης του». Με απλά λόγια και εμπεριστατωμένη σκέψη η ομιλήτρια παρουσίασε στο ακροατήριο το θρησκευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό κλίμα της εποχής της γέννησης του Ισαποστόλου στην σκλαβωμένη Ελλάδα, στην προετοιμασία, την μεγάλη δράση του Αγίου Κοσμά, τις ουσιώδεις λεπτομέρειες των ιεραποστολικών περιοδειών του, τις μεθόδους των διδαχών του, τη γνώμη των περιηγητών για τη ζωή και το έργο του και τα αποτελέσματα του θεόπνευστου και τεράστιου αναγεννητικού εθνικού του έργου.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Δεύτερος ομιλητής ο καθηγητής πανεπιστημίου Dr Αλέξιος Παν. Παναγόπουλος, με θέμα «Εθνεγέρτης ο Κοσμάς ο Αιτωλός; Εθνική και πολιτική άποψη». Ο ομιλητής σκιαγράφησε την τεράστια προσωπικότητα του μεγαλύτερου νεοέλληνα Διδάχου μας, την πορεία του από τα πρώτα βήματά του μέχρι το μαρτύριό του, έδωσε τις υπάρχουσες κυρίαρχες νόρμες της εποχής, συνέδεσε το βίο και το έργο του μεγάλου μας εθνεγέρτη διδασκάλου με τις άλλες μεγάλες εξ ίσου πνευματικές μορφές της εποχής, έφερε δε υπόψη του ακροατηρίου το προστατευτικό πλαίσιο της Εθναρχούσας Εκκλησίας της εποχής της σκλαβιάς, που βοήθησε πολλαπλά και παράλληλα το Γένος μας [Κρυφά Σχολεία, Κούγκι, Ζάλογγο, Αθαν. Διάκος, Παπαφλέσσας, κ.λ.π]! Ετσι ο κάθε ακροατής μετ΄ εμφάσεως και χωρίς ίχνος «αξιωματικής» μεθόδου, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα που τέθηκε.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Την εκδήλωση συνέχισε ο τρίτος και τελευταίος ομιλητής ο κοινωνικός δημοσιογράφος, συγγραφέας καθηγητής κ. Γιάννης Πορφύρης, για μια δεκαετία πρόεδρος των Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και τού τμήματος τής αδελφότητος ΑΧΕΠΑ Πατρών, προκαλώντας συγκίνηση, από τα φλογερά λεγόμενα  και τις παραινέσεις του, αναλύοντας σφαιρικά το νόημα των Διδαχών τού Αγίου μας, από κάθε πλευράς. Απαρίθμησε δε συνολικά επτά διανοηματικούς άξονες και ενότητες  των πυλώνων των διδαχών του. 1) Κοινωνική ευθύνη,  2) κοινωνική διδασκαλία, 3) καταπολέμηση αδικίας, τίμια εργασία, σχέση προεστών και λαού, δίκαιη συμμετοχή στη φορολογία, 4) αποφυγή κάθε εθνοφυλετισμού και του αντισημιτισμού, 5) τη διπλή αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον,
6) την αγάπη για το περιβάλλον και τα δένδρα και 7) τις οικογενειακές σχέσεις και την ανατροφή των παιδιών.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ
Τόνισε επίσης σαν αυμπέρασμα το πρώτιστο μέλημά του Εθνεγέρτη Αγίου διδάχου την ουσία του χριστοκεντρικού έργου που ήταν η χριστοποίηση του κόσμου και η σωτηρία της ψυχής του υπόδουλου παραπαίοντα βασανισμένου νεοΕλληνα που στέφθηκε με το παράδειγμά του, το μαρτύριό του και την κοινωνική χριστιανική ευθύνη των διδαχών του και του μοναδικού τεράστιου Εθναποστολικού έργου του.
Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, απόψεις και κρίσεις από  το ακροατήριο, ευχαριστίες των για τα όσα ψυχοφελή ακούσθηκαν και η εκδήλωση έκλεισε με 12λεπτο πρόγραμμα βυζαντινής χορωδιακής ψαλτικής. Συγκεκριμένα οι ιεροψάλτες κ.κ. Δ. Αρβανίτης, Π. Αρβανίτης, Α. Αρβανίτης, Α. Καζάνης, Γ. Πανίτσας, υπό τη διεύθυνση τού πρωτοψάλτου κ. Β. Καυκόπουλου, έδωσαν το στίγμα τους, με ύμνους από την Ακολουθία τού Αγ. Κοσμά, και των Χριστουγέννων που έρχονται.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι ακροατές συνέδεσαν τα ακουστικά τους δεδομένα με οπτικά τοιαύτα. Ο Σύλλογος Αιτ/νων Αχαϊας «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» σε συνεργασία με το Τμήμα ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» ετοίμασαν και σε διαρκή βιντεοπροβολή ανέδειξαν σημαντικά στοιχεία που αναφέρονται στον τιμώμενο Αγιο Πατροκοσμά [εν Ελλάδι εκκλησίες του, εικονίσματα, σταυρούς που έστησε σε διάφορα σημεία, δένδρα που συνδέθηκαν με τις διδαχές του, ιερά λείψανά του, προσωπικά άμφιά του, λειτουργικά σκεύη κ.λ.π]
ΔΕΙΤΕ & ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ BACKGROUND VIDEO ΗΧΟΣ & ΦΩΣ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ








































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου