Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΣΤΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΟΙ ΒΟΕΣ ΤΟΥ «ΓΗΡΥΩΝΗ» ΣΤΑ …..ΚΡΑΒΑΡΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ


Γράφει και διηγείται ο Γιάννης Ν. Πορφύρης


Ελπίζω να έχουμε ακούσει για τον ΔΕΚΑΤΟ ΑΘΛΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, τους βόες του βασιλιά Γηρυώνη. Για να τον εκτελέσει ο ήρωας Ηρακλής πήγε πεζοπορία οκτώ χρόνια και ένα μήνα [κατά τον Απολλόδωρο]. Δείτε το σχεδιάγραμμα σε χάρτη.




Εν έτει 2013, δεν χρειάζεται τέτοια ταλαιπωρία!! Μέσα σε ένα μισάωρο είσαι φάτσα με φάτσα με τα κραβαρίτικα αυτά αμολυτά βόδια. Σχεδόν κάθε μέρα, τα μεσημέρια οπωσδήποτε τα συναντάς μεταξύ Πωκίστας και Γέφυρας Κότσαλου!! Μάλιστα έχουν και ΣΤΕΚΙ ΜΟΝΙΜΟ, μια πέτρινη στην τοποθεσία «ΣΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΟ ΡΕΜΜΑ» Για την ιστορία, λίγο πιο πάνω κάποια ντόπια Μαρία, είχε καλύβα πανδοχείο και έπιναν καφέ οι αγωγιάτες! Εμείς το ξέραμε όπως το βάφτισε ο μακαρίτης οδηγός του ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ, Μπάμπης Φλώρος, «ΣΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠ’ΚΑΤ’»





Αν τα βρεις είσαι άτυχος πολύ, γιατί για να περάσεις πρέπει να έχεις υπομονή….φυσικά να τα διώξεις από το δρόμο για να περάσεις… Δεν χαμπαρίζουν από κορναρίσματα, μαρσαρίσματα και φώτα…. Σε γράφουν κανονικά… Αν είσαι παλιός στο κόλπο, κατεβαίνεις από το αμάξι και με μια «κλάρα» -αν είσαι τυχερός και βρεις- τα «ΣΑΛΑΓΑΣ» δηλαδή με ήπιο τρόπο φωνάζοντας ωωω!! Και κάνοντας ότι τα κυνηγάς με κάποιο πρόχειρο ξύλο, τα παραμεράς έξω από το δρόμο… έτσι περνάς…





Πριν μέρες έτυχε να επιστρέφω από το χωριό μου και λύθηκα στα γέλια… Τι αντίκρυσα;;; Τα βόδια – μάλλον του ΝικοΝέστορα- να έχουν πιάσει όλο το οδόστρωμα !!! κάνοντας ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ!!! Και πίσω να περιμένουν ΑΝΗΜΠΟΡΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 3 αυτοκίνητα τα δύο με οδηγό κοπέλλες και το άλλο ένα νεαρό!!! Κορνάρανε, κορνάρανε αλλά αποτέλεσμα μηδέν!!! Το θέμα το έλυσα εγώ, σαν παλιός κοντοχωριανός με το κόλπο που σας είπα και έτσι περάσαμε….
Αυτά τα χαμπέρια από της Μαρίας το ρέμμα και λίγο παρακάτω…




ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Κατά τη μυθολογία, ο κακός θείος Ευρυσθέας βασιλιάς της Τίρυνθας, θέλοντας να ξεπαστρέψει τον ήρωα ανεψιό Ηρακλή, του βάζει δώδεκα παράλογα πράγματα να κάνει… Εδώ τον στέλνει στα Πυρηναία να φέρει τα βόδια του Γηρυόνη. Ο Γηρυόνης ήταν παιδί του Χρυσάωρα και της Ωκεανίδας Καλλιρόης. Ο Χρυσάωρ ήταν παιδί της Μέδουσας που βγήκε μαζί με τον Πήγασο όταν ο Περσέας αποκεφάλισε αυτήν. Ήταν γιγαντόσωμος πολεμιστής και ονομάστηκε Χρυσάωρ επειδή όταν ξεπήδησε από την Μέδουσα κρατούσε στο χέρι του χρυσό σπαθί. 
Εκτός από τον Γηρυόνη μαζί με την Καλλιρόη έκανε και την Έχιδνα που ήταν μισή φίδι και μισή γυναίκα. Αλλά και πρόγονος κι’  άλλων τεράτων λέγετε πως ήταν ο Χρυσάωρ αφού η κόρη του Έχιδνα μαζί με τον Τυφώνα γέννησαν τον σκύλο Όρθο με τα δυο κεφάλια, τον τρικέφαλο Κέρβερο φύλακα του Άδη, το Λιοντάρι της Νεμέας, την Λερναία Ύδρα, την Φαιά της Κρομμυώνας που ήταν ένας αγριόχοιρος τρομερός που κατέστρεφε τα πάντα στην πόλη Κρομμυώνα στην περιοχή του Ισθμού ( ο Θησέας σκότωσε την Φαιά) και την Σφίγγα των Θηβών.
Ο Γηρυόνης λοιπόν,  παιδί του Χρυσάωρα,  ήταν ένα τέρας που αποτελείτο από τρία ανδρικά σώματα ενωμένα στην κοιλιά που χώριζαν πάλι στις λαγόνες και τους μηρούς. Είχε λοιπόν αυτός κάποια βόδια,  από την Φοινίκη λένε πως ήταν,  και τα έβοσκε ο Ευρυτίωνας με φύλακα τον δικέφαλο Όρθο. Ο Ευρυτίων ήταν γιός του Άρη και της Ερύθειας μιάς από τις Εσπερίδες, που είχε δώσει και το όνομά της στο νησί της Εσπερίας όπου κατοικούσε ο Γηρυόνης.
 Από τον Παυσανία διαβάζουμε πως πρόκειται για την Ιβηρία ( Ισπανία)  «…και Ηρακλεί κατά δόξαν των εν Ιβηρία βοων προσέταξεν Ευρυσθεύς ελάσαι των Γηρυόνου βοών την αγέλην…» ( Μεσσηνιακά, κεφ. 36,παραγρ.3)
Στον Διόδωρο τον Σικελιώτη πληροφορούμεθα,  περί των Ηρακλείων Στηλών, πως περνώντας από το σημερινό Γιβραλτάρ αφού άνοιξε το στενό ανάμεσα στις δυό ηπείρους και επέτυχε την άνετη διέλευση του Ωκεανού (Ατλαντικού) προς την Μεσόγειο. Κάτι που ωφέλησε τις Μεσογειακές χώρες και γι’ αυτό και τον τιμούν εσαεί. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και με την διάνοιξη του στενού των Τεμπών, όπως ο Διόδωρος αναφέρει σχετικά.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου