Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ - ΑΓΡΥΠΝΙΑΙΕΡΗ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΔΕΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ [ΚΥΘΗΡΩΝ & ΜΥΡΤΙΑΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ]
[Επιμέλεια: Γιάννης Πορφύρης]


Τεκούσα αφράστως τόν σόν  Υιόν, τόν Παντευεργέτην καί Σωτήρα καί Λυτρωτήν τόν κόσμον λυτρούσαι, παθών καί καχεξίας, ως πάντων υπερτέρα, Μυρτιδιώτισσα. [Μεγαλυναριον]Απολυτίκιον. Ηχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.
Λαοί νυν κροτήσωμεν, δεύτε τας χείρας πιστώς, κα
άσωμεν άσμασι, τη  Θεομήτορι, εν  πόθω, κραυγάζοντες˙ Χαίρε η προστασία πάντων των δεομένων, Χαίρε η  σωτηρία, των τιμώντων Σε πόθω, Χαίρε η τω  παραλύτω, την  ίασιν βραβεύσασα.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ιερή Αγρυπνία, προς τιμή της Παναγίας των Κυθήρων, θα τελεστεί, (όπως κάθε χρόνο), στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Σκάλας Ναυπακτίας, την Δευτέρα. (Έναρξη ώρα 9.30 μμ. και τέλος περίπου 5 το πρωί).Στην αποψινή αγρυπνία, ενώπιον της εικόνος της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, θα προσευχηθούμε ο καθένας για τα δικά του θέματα, αλλά και όλοι μαζί, ως "Κοινωνία του Αγίου Πνεύματος", ώστε η Υπεραγία Θεοτόκος, να πρεσβεύει προς τον Κύριο, γιά την Ειρήνη στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο που ταλαιπωρείται με τους πολέμους, αλλά και γιά να επικρατεί η αγάπη και η γαλήνη μεταξύ των κληρικών και των λαικών μέσα στην Κοινωνία, της Εκκλησιας του Χριστού.

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ
Η παράδοση των κατοίκων των Κυθήρων διέσωσε, ότι στις 24 Σεπτεμβρίου - 40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου -  κατά τον 13ο αιώνα Μ.Χ., εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα της, που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν. Το πιθανότερο είναι η ιστόρηση της εικόνας αυτής να έγινε από τον Ευαγγελιστή Λουκά (1ος αιώνας μ.Χ.).

Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος, γεμάτος δέος, προσευχόμενος προς την Θεοτόκο και αρχίζοντας να ψάχνει δεξιά και αριστερά. Αποκαμωμένος γύρισε στο «γιατάκι του» δηλαδή εκεί που είχε  διασκευάσει τόπο και κοιμόταν Μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς.Κλαίγοντας από χαρά, έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την ιστορία της ανεύρεσης της εικόνας. Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί. Με βαρειά καρδιά γύρισε με τα πρόβατά του στον τόπο της ανεύρεσης, αλλά εκεί είδε πάλι την εικόνα στα κλαδιά της μυρτιάς που την είχε πρωτοβρει. Δοξάζοντας τον Θεό, την πήρε πάλι σπίτι του, αλλά την νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε όπως και την πρώτη φορά. Όταν η εξαφάνιση και επανεμφάνιση της εικόνας συνέβη και τρίτη φορά.  Ετσι κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να παραμείνει εκεί που είχε πρωτοβρεθεί και να πως.

Τη νύχτα ο  βοσκός είδε στον ύπνο του άγγελο Κυρίου να του λέει πως η εικόνα έπρεπε να μείνει εκεί κοντά στη μυρτιά. Έτσι ο βοσκός έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι δίπλα στη μυρτιά και τοποθέτησε την εικόνα εκεί, την οποία την ονόμασε Μυρτιδιώτισσα. Αυτό το εκκλησάκι παραμένει έως σήμερα και ονομάζετε παλαιό Καθολικό όπου εκεί στεγάζεται η εικόνα της Παναγίας μαζί με τα τάματα των επισκεπτών της, μερικά τεράστια κεριά φτιαγμένα από τους ιερείς της εποχής και μερικές άλλες μικρές εικόνες.Η εικόνα όταν βρέθηκε δεν είχε τις σημερινές διαστάσεις. Αυτές τις απέκτησε αργότερα όταν τοποθετήθηκε σε ξύλινο πλαίσιο. Το 1837 φιλοτεχνήθηκε το χρυσό ένδυμα, έργο του καλλιτέχνη Νικόλαου Σπιθάκη. Από αυτή την αρχαία εικόνα φαίνονται μόνο τα πρόσωπα, στα οποία με την πάροδο των αιώνων δεν διακρίνονται πλέον τα χαρακτηριστικά. Στο κάτω μέρος της χρυσής επένδυσης απεικονίζονται τρία θαύματα της Μυρτιδιώτισσας. Το θαύμα της ευρέσεως, η ίασης του παραλύτου και το θαύμα της διασώσεως του φρουρίου της πόλεως των Κυθήρων από την πτώση κεραυνού το 1829. Πάνω ακριβώς από το παλαιό Καθολικό, το 1857, χτίστηκε ο νεότερος μεγαλοπρεπής ναός σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής. Βόρεια και νότια του νεότερου Καθολικού βρίσκονται τα κελιά των πιστών που επισκέπτονται την μονή την περίοδο της νηστείας των πρώτων δεκαπέντε ημερών του Αυγούστου. Αξιοθαύμαστο έργο στο εσωτερικό της μονής είναι το πώρινο κωδωνοστάσιο 26 μέτρων με τοξοειδείς σχηματισμούς στις προσόψεις των τεσσάρων ορόφων του καλλιτέχνη Νικολάου Φατσέα. Σε όλα αυτά τα έργα πρωτοστάτησε ο ιερομόναχος Αγαθάγγελος Καλλίγερος. Στα χρόνια των πειρατικών επιδρομών, η εικόνα για λόγους ασφαλείας φυλασσόταν στο φρούριο της πόλεως των Κυθήρων στον ομώνυμο ναό. Το κορυφαίο θρησκευτικό έθιμο των Κυθήριων είναι η λιτάνευση κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας από τα Μυρτίδια στη Χώρα. Η περιφορά της εικόνας διαρκεί 15 ημέρες περνώντας μέσα από τα περισσότερα χωριά του νησιού καταλήγοντας στην Χώρα  Πολλοί πιστοί ακολουθούν την εικόνα κατά την περιφορά της και τις 15 μέρες! Η Μυρτιδιώτισσα γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ευρέσεως της εικόνας.ΤΡΙΑ ΚΥΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Πρώτο το θαύμα της ευρέσεως, δεύτερο της ίασης του παραλύτου και τρίτο το θαύμα της διασώσεως του φρουρίου της πόλεως των Κυθήρων από την πτώση κεραυνού το 1829.

Το δεύτερο θαύμα έγινε στο τέλος του 16ου αιώνα. Τότε, ο Θεόδωρος Κουμπριανός, ένας απόγονος του βοσκού που βρήκε την εικόνα, ζούσε στο χωριό Κουσουμάρι. Ήταν παράλυτος, αλλά πίστευε ακράδαντα ότι η Μητέρα του Θεού θα τον θεράπευε. Κάθε χρόνο, στις 24 Σεπτεμβρίου, έστελνε ένα μέλος της οικογένειάς του να ανάψει ένα κερί στην Χάρη της γι'αυτόν. Μια χρονιά ζήτησε να τον πάνε μέχρι την Χάρη της, για να την προσκυνήσει ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, ακούστηκε έντονος θόρυβος από την κατεύθυνση της θάλασσας. Το εκκλησίασμα έτρεξε να φύγει, πιστεύοντας ότι επιτίθονταν πειρατές. Ο παραλυτικός ζήτησε την βοήθεια της Παναγίας και έξαφνα άκουσε μια φωνή από την εικόνα να του λέει να σηκωθεί και να τρέξει να σωθεί. Σηκώθηκε, περπάτησε, σύντομα άρχισε να τρέχει και πρόφτασε τους συγγενείς του, που καταχάρηκαν βλέποντας το θαύμα. Ο θόρυβος δεν προερχόταν από επιδρομή πειρατών και όλοι τότε κατάλαβαν ότι ο θόρυβος ήταν σημείο της Θείας Πρόνοιας, ώστε ο παραλυτικός να μείνει μόνος του στην εκκλησία με την εικόνα. Από τότε η οικογένεια του Κουμπριανού γιόρταζε την ημέρα της γιορτής της Μυρτιδιώτισσας με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε ανάμνηση του θαύματος.

Εξ ίσου μεγάλο και το θαύμα του 1829, όταν έπεσε μεγάλος κεραυνός στο κάστρο, όπου φύλαγαν  την εικόνα για ασφάλεια. Στο χώρο υπήρχε μεγάλη πυριτιδαποθήκη. Τότε λοιπόν, έπεσε τρομερός κεραυνός στο σημείο αυτό, που πέρασε μπροστά από την εικόνα και από την παρακείμενη πυριταποθήκη και δεν προκάλεσε καμία καταστροφή.Αλλά και πολλά άλλα θαύματα αποδίδονται στην εικόνα, όπως η προστασία του νησιού από επιδημία πανώλης, η λύση της στειρότητας μιας Εβραίας από την Αλεξάνδρεια και η σωτηρία πολλών ανθρώπων από βέβαιο θάνατοΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΑΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ

Κοντά στο Θέρμο Τριχωνίδας, υπάρχει το χωριό Μυρτιά που έλεγαν παλιά Γουρίτσα. Εκεί λοιπόν, η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στη ρίζα της σμυρτιάς, ονομάστηκε Παναγία της Μυρτιάς ή Παναγία Μυρτιώτισσα ή Παναγία Μυρτιδιώτισσα. Το όνομα του μοναστηριού άρχισε σιγά – σιγά να χρησιμοποιείται και για το χωριό. Πρώτη φορά που συναντιέται το όνομα «Μυρτιά», είναι κάπου στο 1600 και κάτι. Στην Μυρτιά το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγίας  πανηγυρίζει και εορτάζει την ίδια ημέρα.

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ
Χαίροις, τν Κυθήρων ρωγός καί καύχημα μέγα καί γλυκεα καταφυγή. Χαίροις, ρθοδόξων ταχεα προστασία, ελογημένη Κόρη Μυρτιδιώτισσα.

Πάλαι ς νερε τ Σ μφ, ν κλάδοις μυρσίνης τήν Εκόνα Σου τήν σεπτήν ποιμήν, Παρθένε, ν εφροσύν θεί, ατήν Μυρτιδιώτισσαν πωνόμασε.

Νόσους θεραπεύεις τάς χαλεπάς, κεραυνούς διώκεις, νομβρίαν λύεις δεινήν, ς ντως μεγίστη δόξα καί χάρις καί σεπτή Σου κλσις, Μυρτιδιώτισσα.

φθη ατρεον πνευματικόν, ν Μυρτιδίοις θεος οκός Σου καί σεπτός, ψυχν γάρ ἰᾶται καί τν σωμάτων πάθη, τ Σ πιστασί, Μυρτιδιώτισσα.

παντας προφθάνεις ς συμπαθής, τούς ν τος κινδύνοις καί τούς πέλας καί τούς μακράν καί τούτοις παρέχεις βοήθειαν ταχεαν, μνοντας Σου τήν χάριν, Μυρτιδιώτισσα.

Τούς ξαιτουμένους πό ψυχς, τς Σς Θεοτόκε, ντιλήψεως τήν σχύν, σζε πάσης βλάβης καί πάσης δυσχερείας, ς Μήτηρ το λέους, Μυρτιδιώτισσα.
ΕΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ
Μητρόθεε νασσα Ορανο,
ντως Πλατυτέρα, καί γγέλων
φωτοειδ
ν, τν καταπαύστως,
μνούντων τήν σήν δόξαν, Δέ-
σποινα καί Κυρία, Θεομακάριστε.

Ηλίου τ
ς δόξης το νοητο, τς
Δικαιοσύνης
παστράψαντος τος
ν γ, το πάντων Δεσπότου, Κυρίου
καί Σωτ
ρος, Μήτηρ πάρχεις ντως,
Παμμακάριστος.

Τ
εκο
σα φράστως τόν σόν
Υ
όν, τόν Παντευεργέτην καί Σωτρα
καί Λυτρωτήν τόν κόσμον λυτρο
σαι,
παθ
ν καί καχεξίας, ς πάντων
περτέρα, Μυρτιδιώτισσα.

Ρ
νον θείοις μύροις τόν
σόν λαόν,
ν μυρτιδίοις να-
τείλασα θαυμαστ
ς, γί Εκό-
νι, θαυματουργ
καί θεί, καί
δίδου τήν σήν χάριν, Μυρτιδιώτισσα.

Ο
χοντες σκέπην σήν κραταιάν,
σεμνύνονται πάντες καί καυχ
νται
κατά Θεόν, σέ
χοντες τεχος, καί
θείαν προστασίαν, σεισμ
ν πυρός
καί βλάβης, διαφυλάττουσαν.

Θ
εράπευσον Κόρη σούς
μνητάς,
ψυχ
ν τε τάς νόσους, καί σωμάτων
τάς χαλεπάς, καί
ασαι Μτερ, κακν
καί
σθενείας, δεινν ρρωστημάτων,
Μυρτιδιώτισσα
.

Ε
κ πάσης
νάγκης καί πειρα-
σμ
ν, χαλεπν κινδύνων π-
ρείας το
πονηρο, ρσαι νεο-
λαίαν δειν
ς κλονιζομένην, καί
δοκιμαζομένην, Μυρτιδιώτισσα.

Ε
ξελε τούς νέους Μ
τερ Θεο,
παθ
ν καί κινδύνων πολυτρόπων
παντοδαπ
ν, κράτυνον τήν πίστιν
τά
θη καί τό σέβας, θεί κληρο-
νομί
, Μυρτιδιώτισσα.

Δ
εσμ
ν μαρτίας φθοροποιν,
καί πάσης κακίας καταχρήσεων
συμφορ
ν, καί λευκο θανάτου,
κλύτρωσαι Παρθένε, φιλτάτην
νεολαίαν, Μυρτιδιώτισσα.

Ι
λέ
σου μματι στοργικ,
καί σ
εσπλαγχνί διαφύλαττε
μητρικ
, τάς νήσους Κυθήρων
καί τ
ν ντικυθήρων, σεισμν
πυρός μαχαίρας, Μυρτιδιώτισσα.

Α
γάπην
μόνοιαν καί στοργήν,
παράσχου συζύγοις καί γονε
σι
Μ
τερ Θεο, καί δίδου πλουσίως,
χαράν καί ε
φροσύνην, πιστότη-
τα ε
ρήνην, Μυρτιδιώτισσα.

Σ
εισμο
διασζουσα φυσικο,
σεισμικάς δονήσεις σύ
πότρεψον
θικάς, καί κ ναυαγίων, οκογε-
νείας σ
ζε, φρίκης διαζυγίων,
Μυρτιδιώτισσα
.

Ω
Μ
τερ το Λόγου καί Λυ-
τρωτο
, σήν χάριν ατομεν
κκαρδίας τε καί ψυχς, μετάνοιαν
δο
ναι, σος δούλοις ναξίοις,
ο
νοποσίας πάθους, σύ παλλάτ-
τουσα.

Σωτρα τέξασα καί Θεόν,
παντοίων κινδύνων διασ
ζεις
καί συμφορ
ν, αρέσεως πλά-
νης, σχίσματος τ
ς μανίας,
ν τάχει παλλάττεις,
Μυρτιδιώτισσα
.

Ο
πάντων
γίων τάς ρετάς,
εί περβαίνων ς Κύριος καί
Θεός, Μητέρα σου θείαν, σεμνήν
περαγίαν, πρόσδεξαι δυσωπο-
σαν,  Μυρτιδιώτισσαν.

Νεότητα σ
ζουσα γνή,
νθρώπους ρίμους, οκους
νέους θεοσεβε
ς, καί τίμιον
γ
ρας, διαφυλάττειν σπεύδεις,
Κυρία τ
ν γγέλων,
Μυρτιδιώτισσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου