Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΤΡΙΤΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ [ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ] ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ DOP 433 ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ!

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΥΘΕΑ ΣΤΗ ΘΟΥΛΗ
ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΠΟΙΗΣΗ



 

Παρουσίαση Γιάννη Πορφύρη, καθηγητή λογοτέχνη, 
προέδρου ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ HJ_A025/25 "ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ"
Μια πολύ ωραία εκδήλωση – ποιητικό ταξίδι – έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φιλότεχνοι Αχαιοί, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, 6 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11.00 π.μ. στην ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ.

Συγκεκριμένα, γίνεται παρουσίαση της θαλασσινής ποίησης του ποιητή ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΡΓΗ ΣΠΗΛΙΩΤΗ, Δρ. Πολιτικού Μηχανικού, με τίτλο “Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη”. Ο ποιητής μας αποτελεί κορυφαίο παράγοντα της κοινωνίας και συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα Ελληνικά νησιά μας και των απανταχού αποδήμων με καταγωγή από Κεφαλληνία και Ιθάκη.
 
ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ
Την εκδήλωση διοργανώνουν τρεις σχετικοί Πατρινοί σύλλογοι, ο Σύλλογος Νέων καλλιτεχνών Πατρών, το γυναικείο τμήμα ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ, με την ονομασία Θυγατέρες της Πηνελόπης Πάτρας, D 433 ”ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΑΤΡΑΣ”  & η  Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο ποιητής καπετά-Γιώργος Σπηλιώτης, είναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του Ναυτικού Συλλόγου Κεφαλληνίας «Νίκος Καββαδίας» και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η αγάπη του για τη θάλασσα και την ποίηση τον ενέπνευσε να εμπνευσθεί και να συνθέσει μια θαυμάσια ποιητική συλλογή, 680 στίχων σε ιαμβικό 15σύλλαβο, βασισμένη στο είδος του ποιητικού λόγου «ΕΠΙΛΛΥΟΝ». Αναφέρεται και εξυμνεί τον χρησμό της Πυθίας    για τον Έλληνα θαλασσοπόρο Πυθέα και το ταξίδι του, φέρνοντας στο φως τον άθλο του Πυθέα τον οποίον έχουν αγνοήσει οι ιστορικοί!

Ο Πυθέας ταξίδεψε από την Μασσαλία μέχρι τις εσχατιές του Βορείου Πόλου και τις Κασσιτερίδες Νήσους!

Το Μαντείο των Δελφών έδωσε ιστορικό χρησμό, θέλοντας τον Πυθέα λυτρωτή της Μασσαλίας, αλλά και ταξιδευτή του Βόρειου Πόλου [Κασσιτερίδες Νήσοι, περίπλους Μεγάλης Βρετανίας, της Βαλτικής θάλασσας, Φερόοι νήσοι, Γροιλανδία, Νήσοι Σέτλαντ.

Κατά πληροφορίες δε ετοιμάζει και δεύτερο μέρος με την υπόθεση της συλλογής του, που θα πραγματεύεται στην παραμονή του στη Θούλη και την υποδοχή του από τον Αβαρι.

Είναι αξιέπαινη η 5ετής αυτή προσπάθειά του, σίγουρα δε αποτελεί το έργο του μια νεοελληνική «ΠΥΘΕΙΑΔΑ» με Ομηρική γραφή και «επικό» τρόπο παρουσίασης. Φυσικά κανείς δεν ασχολήθηκε και δεν αναφέρθηκε σ΄ αυτή την πραγματική περιπλάνηση του αρχαίου Έλληνα θαλασσοπόρου Πυθέα! 
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΡΓΗ

ΠΗΓΗ:
http://ahepapatras.blogspot.gr/2015/11/dop-433.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου