Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΞΥΚΗΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

http://syletpatr.blogspot.gr/2013/05/blog-post_20.html


ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΞΥΚΗΣ

Ο ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ
Ναυπάκτιος ομογενής (Από Καστανιά Ναυπακτίας, στη Νέα Υόρκη)


Με την πέννα του Γιάννη Ν. Πορφύρη
Γεννήθηκε στις 12/12/1926 στην Καστανιά Ναυπακτίας, την ημέρα του Αγίου Σπυρίδωνα. Γονείς του  ο Κώστας Ξύκης και μητέρα του η Ελένη Ξύκη, το γένος Ζαφείρη.





Τέκνο υπερπολύτεκνης οικογένειας, έχει ακόμη οκτώ αδέλφια, 3 αγόρια και 5 κορίτσια.  Οι γονείς του ήταν αγρότες, δύσκολα τα έβγαζαν πέρα με τόσα παιδιά, αλλά είχαν και ένα μικρομαγαζάκι στο χωριό και έτσι ζούσαν.  Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην Καστανιά και το διπλανό χωριό Αγιο Δημήτριο, όπου σήμερα είναι η λίμνη – φράγμα Ευήνου.




Υπηρέτησε την πατρίδα στην Πάτρα και την Τρίπολη! Τα ενδιάμεσα χρόνια έκανε τον πλανόδιο έμπορο στα χωριά, να βοηθήσει την οικογένειά του. Πόσα και πόσα χωριά δεν γύριζε με τα πόδια, πολλές φορές νηστικός και φορτωμένος  την «μόστρα», έτσι έλεγαν το πλανόδιο εμπόρευμα, στα χωριά.




Τα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου, υπέστη πολλές κακουχίες.

Στην Πάτρα το 1944, συνελ΄ήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές, φυλακίστηκε, ξυλοκοπήθηκε,  έφτασε στο χείλος του θανάτου.





Βρέθηκε για μέρες φυλακισμένος στα σχολεία ΜΑΡΟΥΔΑ, μαζί με πολλά άλλα νιάτα μας, αλλά και στο παλιό στρατιωτικό Νοσοκομείο και σε άλλους πρόχειρους καταυλισμούς καταδίκων στα Προσφυγικά ή σε σχολεία και σπίτια της Πάτρας και έτσι η υγεία του κλονίστηκε πολύ σοβαρά!





Στο τέλος ο νεαρός τότε Γιάννης Ξύκης … τη γλύτωσε, ως καχεκτικός  και «άχρηστος»  για τους κατακτητές, μετά από επεισόδιο λιποθυμίας, ως αμούστακο 15χρονο.



Τέλος και οι υπόλοιποι αιχμάλωτοι, ελευθερώθησαν μετά από προσωπική παρέμβαση του τότε Αρχιεπισκόπου και Αντιβασιλέα Δαμασκηνού (καταγόμενου από Δορβιτσά Ναυπακτίας).




Μετά την απελευθέρωση και το στρατό, η οικογένεια κατέβηκε στη Ναύπακτο, όπου άνοιξαν μαγαζί, μικρό στην αρχή, αλλά μετά αρκετά προοδευμένο, με ρουχισμό, ψιλικά είδη και εμπόριο ραπτομηχανών. Το μαγαζί ήταν απέναντι από το δικηγορικό γραφείο του αειμνήστου Αντωνίου Πούλου, με τον οποίο είχε συνεργασία.

Στις 19 Αυγούστου του 1959 πήρε τη μεγάλη απόφαση να διαβεί τον Ατλαντικό και να γίνει μετανάστης στην Αμερική, ακολουθώντας το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής.




Εν τω μεταξύ ο κ. Ξύκης απέκτησε οικογένεια και πέντε παιδιά. Πήρε λοιπόν, την 7μελή οικογένειά του, πέρασε τον Ατλαντικό και βρέθηκε στην Αμερική, μετά από πολυήμερο κοπιαστικό ταξίδι, μέσω θαλάσσης.

Εγκαταστάθησαν στον Ελληνικό πυρήνα της Αστόριας. Δύσκολο το εγχείρημα, της προσαρμογής και της επιβίωσης, αλλά τα κατάφερε! Ασχολήθηκε με πολλές δουλιές, αλλά κυρίως με το εμπόριο, μια δουλειά που την ήξερε και από την Ελλάδα. Πολύ γρήγορα έστησε γραφείο αξιοποίησης, ενοικίασης και πώλησης ακινήτων (JOHN XIKIS Real Estate Investor) με άριστα αποτελέσματα.





Μέσα στην καρδιά του μεγάλου μας ομογενή ευεργέτη ποτέ δεν έσβησε η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΛΛΑΔΑ αλλά και τον πλησίον! Με την πρώτη ευκαιρία βοηθούσε και την πατρίδα και τον «πλησίον».

Μετά από 40 χρόνια στο εξωτερικό, επέστρεψε στη Ναύπακτο και στο χωριό του και ανασκουμπώθηκε στο μεγάλο έργο του.





Αναμόρφωσε τη γενέτειρα Γη, την Καστανιά και την έκανε αγνώριστη! Αναμόρφωσε όλο το κέντρο, πλακόστρωσε την πλατεία, αναμόρφωσε την ιστορική Ιερά Μονή του Προδρόμου και τον προαύλειο χώρο, το κοιμητήριο, ξοδεύοντας 1.000.000 $ ΗΠΑ.!

Στις 2 Δεκεμβρίου 2001, σε πανηγυρική εκδήλωση, θεμελίωσε το μεγάλο έργο «ΞΥΚΕΙΟ – ΚΑΠΟΡΔΕΛΕΙΟ» πρωτότυπη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της Ναυπακτίας.  Τα χρήματα που διέθεσε ξεπέρασαν τα 800.000 ΕΥΡΩ, ίσως και περισσότερα. Δυστυχώς η δωρεά αυτή φαίνεται ότι τον δυσαρέστησε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να στραφεί στη δικαιοσύνη, μήπως και μπορέσει να ξετυλίξει το κουβάρι της αδιαφάνειας…





Του είναι ανεξήγητο – από ότι μας έχει τονίσει ο ίδιος, να εξηγήσει τόσο χρήμα που πήγε και το Ξύκειο, ακόμα παραμένει κλειστό!!!

Ο αδιαφανής χειρισμός του ποσού της δωρεάς του, η μη ενημέρωσή του, η αθέτηση των συμφωνιών μαζί του, αλλά και η μείωση της προσωπικότητας του από δηλώσεις και γραφόμενα, τον έφεραν στην απόφαση, ώστε να οδήγηθεί η υπόθεση στα δικαστήρια.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμεακόμη ένα μεγάλο κοινωνικό έργο που συντελείται και στην Αμερική από τον μέγα φιλάνθρωπο ευεργέτη κ. Ιωάννη Ξύκη. Ιδρυσε στην Νέα Υόρκη, το ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ ΞΥΚΗ, μέσω του οποίου βοηθά ανήμπορα άτομα κυρίως από Ελλάδα που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για θεραπεία και εγχειρήσεις!!! Με δικά του έξοδα και φροντίδα οι ασθενείς οδηγούνται στο μεγάλο νοσοκομείο LONG ISLAND HOSPITAL!!!






Του ευχόμαστε να μην απογοητεύεται ποτέ από τις ανθρώπινες αδυναμίες γύρω του και να συνεχίσει ακούραστος και για πολλά χρόνια κόμα,  τις ευεργεσίες του και τις φιλανθρωπίες.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου