Τρίτη 21 Μαΐου 2013

«Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», διά χειρός Γιώργου Μόσχου

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΠΗΓΗ: http://gzmosxos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5892.html
Επιμέλεια ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΠΟΡΦΥΡΗ

Το βιβλίο του Πατρινού Γιώργου Δημ. Μόσχου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» των πατραϊκών εκδόσεων Γιάννης Σκ. Πικραμένος, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 17-5-13, στις 8 μ.μ. από τους Βασιλική Λάζου, Δρ Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παντελή Κυπριανό, καθηγητή Ιστορίας, αναπλ. Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών και Β. Χατζηλάμπρου βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ. Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος Δημ. Χωρίτος.


Εάν δεν έχεις αντισταθεί στη ζωή σου, δεν δύνασαι να γράψεις για την Αντίσταση. Εάν δεν έχεις αγωνιστεί στη ζωή σου για ένα καλύτερο αύριο, είναι μάταιο να προσπαθείς να γράψεις για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας». 

Με τα παραπάνω μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος Δημ. Χωρίτος, αναφέρθηκε στην κοινωνική και πολιτική στάση ζωής του συγγραφέα Γιώργου Δημ. Μόσχου, κατά την εκδήλωση της παρουσίασης του νέου βιβλίου του την Παρασκευή 17-5-13, στην Αγορά Αργύρη της Πάτρας, υπό τον τίτλος «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση». 


Κι αυτά ως εισαγωγή καθώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση ευαισθητοποιημένων πολιτών γύρω από τη νεότερη Ιστορία της πόλης τους και του λαού της Πατρινών που προσήλθαν να συν-κοινωνήσουν την γνώση γεγονότων που συνέβησαν πριν επτά δεκαετίες, πλην όμως μετετράπησαν σε ζώσα πραγματικότητα χάρις στην γραφίδα του ακάματου ερευνητή των ιστορικών γεγονότων Γιώργου Δημ. Μόσχου, την Παρασκευή το βράδυ, στην αίθουσα της Αγοράς Αργύρη.

Για "κατάθεση ψυχής" εκ μέρους του συγγραφέα έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο παριστάμενος δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, τους λόγους για τους οποίους είναι χρήσιμο ν' ασχολείται κανείς και με αυτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως "λεπτομέρειες της Ιστορίας" ανέλυσε η διδάκτορας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Βασιλική Λάζου, στις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο ερευνητής έκανε μνεία με αριστοτεχνικό τρόπο ο καθηγητής Ιστορίας και αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελής Κυπριανός, ενώ περισσότερο πολιτικά χρωματισμένη, με ευθείες αναφορές και στη σημερινή πραγματικότητα, ήταν η ομιλία του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου.


Ξεχωριστή στιγμή της παρουσίασης ήταν όταν ανέβηκαν στο πάνελ οι χήρες αγωνιστών της Αντίστασης Χρυσή Πορευοπούλου και Κατερίνα Αναγνώστου, οι αγωνιστές πρώην σύζυγοι, των οποίων αναφέρονται εκτενώς στο βιβλίο, ενώ τη δική του ιστορική πινελιά κατέθεσε, με το έμφυτο χιούμορ που τον διακρίνει, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συλλογής και Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, Τάκης Γεωργόπουλος, που μίλησε αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία, για το πρώτο χαστούκι που έφαγε Πατρινός από Γερμανό ναζί, όταν μπήκαν στην Πάτρα. Ακόμη ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μύθο περί διάσωσης του λιμανιού από κάποιον πλοηγό Μιχαλόπουλο, τονίζοντας ότι πρόκειται περί ιστορικου Δημ. Μόσχου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γιάννη Πικραμένου, για τον οποίο, όπως τόνισε και ο ίδιος ο συγγραφέας, ήταν ένα όνειρο ζωής να εκδοθεί ένα πόνημα με αυτό το περιεχόμενο.

Από τις 399 σελίδες του, άλλωστε, "παρελαύνουν" άνθρωποι και γεγονότα που σημάδεψαν μεγάλες και μικρές στιγμές της Αντίστασης των Πατρινών απέναντι στους Γερμανοφασίστες κατακτητές, αλλά αποτυπώνονται και οι περισσότερο ή λιγότερο γκρίζες όψεις της καθημερινότητας της σκοτεινής μεν, αλλά και ηρωικής, εκείνης περιόδου.


Την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Δημ. Μόσχου πλαισίωσε με ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου η θεατρική ομάδα «Παιζω-δρώμιο», η οποία αποτελείται από έναν πυρήνα εκπαιδευτικών, που συν-δημιουργούν από το 2007. Μέσα από μια επιμορφωτική πορεία, που ποτέ δε σταματά, αυτή η ομάδα έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις -παρεμβάσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Πάτρας. με μικρά δρώμενα.


Την εκδήλωση παρακολούθησε σύσσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αχαϊας - Κύπρου "ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ", όπου ο συγγραφέας κ. Γεώργιος Μόσχος, είναι δραστήριο μέλος του Δ.Σ.
Χορηγοί επικοινωνίας στην εκδήλωση ήσαν η εβδομαδιαία free εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ και το διαδικτυακό περιοδικό independent.gr. Δελτία τύπου, φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση ήσαν προσφορά του διευθυντή Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας Παναγιώτη Χιονίδη
Οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ είναι από τον Ειδικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αχαϊας - Κύπρου "ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ"  και υπογράφοντα ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΠΟΡΦΥΡΗ.

Ακολουθεί ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου