Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ PROLEPSIS



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άμεση η ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών των Επαγγελματιών Υγείας για συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα – Απαραίτητη η διαβούλευση και η λήψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο

Επιμέλεια Αχιλ. Παπαδιονυσίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 8 Ιουλίου 2014 η ενημερωτική ημερίδα για την Προώθηση των Εμβολιασμών στους Επαγγελματίες Υγείας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Γρηγοράκος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κ. Λιντζέρης, η κα Λινού καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου “PROLEPSIS”, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και εθνικών φορέων από τον χώρο της δημόσιας υγείας, καθώς και εκπρόσωποι ιατρικών και νοσηλευτικών οργανισμών και επαγγελματίες υγείας από 15 χώρες.



Τα βασικά συμπεράσματα από την ημερίδα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος HProImmune (Promotion of Immunization for Health Professionals in Europe) δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να βελτιωθούν τα επίπεδα ανοσοποίησης των επαγγελματιών υγείας.

Παρότι οι επαγγελματίες υγείας αναγνωρίζουν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται προσωπικά οι ίδιοι και οι ασθενείς τους σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, παραμένει γεγονός ότι σημαντικός αριθμός δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα τα στοιχεία της έρευνας, που διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος HProImmune, είναι ενδεικτικά: οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια κατά της Ηπατίτιδας Β σε ποσοστό 48,5%, κατά της εποχικής γρίπης σε ποσοστό 57,5% και κατά του τετάνου το 59,9%. Λιγότεροι από το 20% έχουν εμβολιαστεί για την ανεμευλογιά, την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα.



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Γρηγοράκος, θιασώτης της ιδέας του εμβολιασμού για τους επαγγελματίες υγείας, αναγνώρισε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της προκατάληψης που υπάρχει απέναντι στα εμβόλια. Ωστόσο ανέδειξε τον σημαντικό τους ρόλο σε περιόδους επιδημικών εκρήξεων, όπου καλούνται να προλάβουν φαινόμενα πανικού και να αποτελέσουν ζωντανό παράδειγμα με τον προσωπικό τους εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την κα Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου “PROLEPSIS” «Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον χώρο της υγείας πριν αναλάβουν κλινικό έργο αποτελεί σε σημαντικό βαθμό και πολιτική απόφαση. Είναι απαραίτητο να εγκαινιαστεί άμεσα ο διάλογος μεταξύ όλων των όλων εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να προληφθούν οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται καθημερινά τόσο οι λειτουργοί υγείας όσο και οι ασθενείς. Οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητο να γίνονται δωρεάν και να παρέχεται κατά τη διαδικασία κάθε δυνατή διευκόλυνση στους επαγγελματίες υγείας». 



Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Λιντζέρης υπερασπίστηκε την αρχαία ρήση «Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν» και εξήρε το έργο και τις επιστημονικές  παρεμβάσεις της κας Λινού σε επίπεδο προληπτικής ιατρικής. Παράλληλα, δήλωσε ότι ανεξάρτητα από τους λόγους απροθυμίας έναντι των εμβολιασμών, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα μέσα από το διάλογο μεταξύ επιστημονικών, συνδικαλιστικών φορέων και της πολιτείας. 



Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό και ενημερωτικό εργαλείο για την προώθηση των συνιστώμενων εμβολιασμών για τους επαγγελματίες υγείας. Το εκπαιδευτικό εργαλείο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος HproImmune και θα είναι σύντομο διαθέσιμο στην ελληνική γλώσσα. Περιλαμβάνει βάση δεδομένων με τις συστάσεις για εμβολιασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες, ενημερωτικά δελτία σχετικά με τα εμβόλια, παρουσιάσεις και εργαλεία επικοινωνίας, όπως αφίσες.



Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ο συντονιστής του προγράμματος HproImmune, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το 2ο Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας 2008-2013 της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG for Health and Consumers). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστήμια και φορείς δημόσιας υγείας από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Κύπρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου