Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΙΙΙ: Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡ. π. ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΙΩΤΗ



«Η απομυθοποίησις ενός Επισκόπου»

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Ο ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ


Να φύγει ο Δεσπότης της Ναυπάκτου».

[Υπό Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Κ. Διώτη, θεολόγου, δημοσιογράφου και συγγραφέως]
Γράφει και επιμελείται ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ

’’Εάν ο επίσκοπος ή ο πρεσβύτερος, οι όντες  οφθαλμοί της Εκκλησίας, κακώς αναστρέφωνται και σκανδαλίζωσι τον λαόν, χρή αυτοίς εκβάλεσθαι’’   

ΜΕΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΒΕΠΕΣ 33, 199).

Έγινε πλέον γνωστόν σε όλη την υφήλιο, ότι στην Ναύπακτο, υπάρχει  μέγα πρόβλημα εκκλησιαστικής ηγεσίας. Ακόμη έγιναν γνωστές πλέον απίθανες λεπτομέρειες παρασκηνίων που δεν συνάδουν με τον χριστιανικόν βίον και τα κελεύσματα του Χριστού μας. Στο εκτενές αυτό μετά πολλών επεισοδίων σήριαλ κεντρικό και μοναδικό λόγο έχει ο επιχώριος επίσκοπος σεβ. Ιερόθεος Βλάχος.

Τα είκοσι χρόνια ποιμαντικής του θητείας στην Ναύπακτο, είναι συνδεδεμένα με  αναίτιο σκληρότατο διωκτικό αγώνα και μένος κατά του δημιουργού του μεγάλου τοπικού χριστιανικού ιεραποστολικού έργου σεβάσμιου Γέροντα, ιδρυτή, πρώτου καθηγουμένου, της ανδρώας Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρως Ναυπάκτου, Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Λογοθέτη και της πολυπληθούς συν αυτώ Μοναστικής Αδελφότητας.

Χιλιάδες είναι οι πιστοί της περιοχής και όχι μόνο, που είδαν την μέγιστη αυτή αδικία, δεν παρεσύρθησαν από την προσωρινή λάμψη των χρυσών αρχιερατικών στολών και κοσμημάτων και κατακλύζουν το μοναστήρι, σε κάθε λατρευτική συνάθροιση, αγωνιζόμενοι με σθένος και υψηλόν χριστιανικό φρόνημα στο πλευρό των μαρτύρικά υπομενόντων τη δοκιμασία μοναχών.


Ανάμεσά τους διακρίνεται ένας ΒΡΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ένας σύγχρονος ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής κληρικός, ένας αδέκαστος εκκλησιαστικός δημοσιογράφος, θεολόγος και συγγραφέας εξ αγχιστείας μάλιστα Ναυπάκτιος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διώτης.

Μόνος του, ως άλλος ΔΑΥΪΔ, χωρίς κεφάλαια, χωρίς υψηλές διασυνδέσεις και πλάτες, αλλά με όπλα Χριστού, την ζώνην της αληθείας, τον θώρακα της δικαιοσύνης, τον θυρεόν της πίστεως, την μάχαιραν του πνεύματος, ό εστι ρήμα Θεού, αντέστη προς τα μεθοδολογίας του διαβόλου, «….ότι ουκ εστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τα εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου…» (Εφεσ. Κεφ 6) εκοπίασε και εξέδωσε σπάνιο πόνημα, αριστούργημα αποδεικτικού λόγου, φανερώνοντας στον αναγνώστη την αλήθειαν και μόνο αυτήν, γεγυμνωμένην από περιτυλίγματα ψευδών δικαιολογιών και υποκριτικών ευφειημάτων!

Οι σχετικές με την εκκλησιαστικήν τραγωδίαν αυτή αποκαλύψεις του πατρός Ιωάννου Διώτη στο βιβλίο του, είναι συνταρακτικές.
 

Κλείνω με την φράση του Αποστόλου Παύλου στην (Α΄ Κορ. δ΄ 2-3), που περιλαμβάνει εις τον πρόλογον.
«…Ποιμάνατε τ ν μν ποίμνιον το Θεο, πισκοποντες μ ναγκαστικς, λλ’ κουσίως, μηδ ασχροκερδς, λλ προθύμως, μηδ’ ς κατακυριεύοντες τν κλήρων, λλ τύποι γινόμενοι το ποιμνίου…»
Και με την ρήσιν του ιδίου στην περικοπήν της επιστολής του (Τίτ. α΄ 7-8).
«….Δε τν πίσκοπον νέγκλητον (κατηγόρητον) εναι ς Θεο οκονόμον, μ αθάδη, μ ργίλον, μ πάροινον, μ πλήκτην, μ ασχροκερδ, λλ φιλόξενον, φιλάγαθον, σώφρονα, δίκαιον, σιον, γκρατῆ….»


Με λίγα λόγια, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα πνευματικό μαστίγωμα της νόσου του δεσποτισμού και του παποκαισαρισμού και των μεθόδων του χωρίς έλεος!

Ότι γράφει έχει την απόδειξή του, με ντοκουμέντα και αυτό τα λέει όλα!
 
Γιάννης Ν. Πορφύρης

Δημοσιογράφος – Καθηγητής Μαθ/κών – Συνταξιούχος,

Πρόεδρος Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»



ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:
Το βιβλίο αποτελείται από 425 σελίδες, είναι μεγάλου σχήματος και προσφέρεται από τον πολύτεκνο και οικονομικά ασθενή συνταξιούχο συγγραφέα μόνο με ΔΕΚΑ (10) ΕΥΡΩ, όσο ακριβώς κοστίζει, στο αναγνωστικό κοινό. Διατίθεται εις τα βιβλιοπωλεία Ναυπάκτου και Αντιρρίου. Η ζήτησή του είναι μεγάλη, ήδη εξαντλείται…
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Συγκρίνουμε το παρόν βιβλίο με ένα του σεβασμιοτάτου Ναυπάκτου, και μικρού σχήματος και μόνο 150 σελίδων… που πωλείται 24 ΕΥΡΩ! Σκεφτόμαστε και τη διαφορά οικονομικής επιφανείας [δωρεάν στέγαση μητροπολίτη, μισθός υπερπολλαπλάσιος, έξοδα εκτύπωσης σχεδόν δωρεάν από Ιερά Μονή των Θηβών] … και μελαγχολούμε… Όλα πρέπει να λέγονται!









1 σχόλιο: