Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ - ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ




ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ
 
ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΗ
Καλό μας μήνα! Σήμερα είναι Πρωταπριλιά, ημέρα συνυφασμένη με το έθιμο να λέμε ψέματα! Χωρίς τις γνωστές συνέπειες... Γίνονται φάρσες με βάση την ψευτιά και οι άνθρωποι λένε ψέματα μεταξύ τους και προσπαθούν να ξεγελάσουν όσους μπορούν περισσότερους γνωστούς και φίλους.


Μπορεί 365 μέρες το χρόνο να ζούμε στο ψέμα, αλλά το γιορτάζουμε μόνο μία. Αυτό γίνεται καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως την τηλεόραση. Χωρίς πολλά λόγια, καλό είναι να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι, για να μην τη πατήσουμε!!!  Και συνεχίζουμε με μια παροιμία  "Αλήθεια χωρίς ψέματα, φαΐ χωρίς αλάτι"


Το έθιμο ξεκίνησε απο την Ευρώπη, φτάνοντας και στην Ελλάδα όπου διαφοροποιήθηκε λόγω της Ελληνικής κουλτούρας. Κρατήσαμε την βασική ιδέα, να λέμε αθώα ψέματα για να ξεγελάσουμε τον φίλο μας. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι όποιος καταφέρει την πρωταπριλιά να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει τύχη όλη την χρονιά.


Σε κάποιες άλλες περιοχές πιστεύουν ότι ο "επιτυχημένος ψεύτης" θα έχει μία καλή σοδειά την υπόλοιπη χρονιά. Επίσης, στη Θράκη   το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς θεωρείται από μερικούς ότι έχει θεραπευτικές ικανότητες και γι' αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι και πίνει απ' αυτό ο άρρωστος.


Το "θύμα" από την άλλη πιστεύεται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα. Στην Κομοτηνή, την παλιά Γκιουμουλτζίνα, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους», όταν, βέβαια, είχαν σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων). Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης, είχανε, λέει, σε καλό να γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό . Στην Άνδρο, πάλι, λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.  


Ιστορία και προέλευση του εθίμου
 Ο καθηγητής Ιστορίας του πανεπιστημίου της Βοστόνης, Joseph Boskin, αναφέρει ότι η πρακτική των φαρσών ξεκίνησε επί αυτοκρατορίας του Κωνσταντίνου, όταν μια ομάδα γελωτοποιών της αυλή είπαν στο Ρωμαίο αυτοκράτορα ότι θα μπορούσαν να κυβερνήσουν καλύτερα. Διασκεδάζοντάς το, ο Κωνσταντίνος τους επέτρεψε σε έναν γελωτοποιό να κυβερνήσει το βασίλειο για μια ημέρα, εκδίδοντας παράλληλα ένα διάταγμα το οποίο καλούσε όλους τους πολίτες να φέρονται παράλογα εκείνη την ημέρα. Το έθιμο καθιερώθηκε να εφαρμόζεται κάθε χρόνο. 


Άλλη εκδοχή θέλει το πρωταπριλιάτικο ψέμα, να έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα, ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου. 

Τρίτη εκδοχή θέλει, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες ότι οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Bένους Aπρίλις», δηλαδή της  Aπριλίου Aφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης...



ΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ & ΓΝΩΜΙΚΑ
Αλί στα Μαρτοκλάδευτα και τ' Απριλοσκαμένα. [δηλ. Το Μάρτη δεν πρέπει να γίνεται κλάδεμα και τον Απρίλη δεν πρέπει να σκάβουμε τη γη]
Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα τότε τ' αμπελοχώραφα χαίρονται τα καημένα.
Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον τον ζευγά που 'χει στη γη σπαρμένα.
Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης πέντε-δέκα, να ιδείς το κοντοκρίθαρο πώς στρίβει το μουστάκι, να ιδείς και τις αρχόντισσες πώς ψιλοκρισαρίζουν, να ιδείς και την φτωχολογιά πώς ψιλοκοσκινάει.
Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά στονε τον γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα.
Αν κάνει ο Μάρτης τρία νερά κι ο Απρίλης άλλα δύο, να δεις του Μάρτη τα κουκιά, τ' Απρίλη τα σιταράκια, να δεις το γέρο- Κρίθαρο πώς τρέφει τη μουστάκα.
Απρίλης έχει τα χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά.
Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.
Απρίλης, Μάης, κοντά ειν' το θέρος.
Και τ' Απριλίου τις δεκαοχτώ, πέρδικα ψόφησε στ' αυγό. [δηλ. απ' το κρύο]
Ο Απρίλης έχει τ' όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια.
Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.
Ο Απρίλης ο γρίλλης, ο Μάης ο πολυψωμάς. [δηλ. το μήνα Απρίλιο οι γεωργοί έχουν λίγες αγροτικές εργασίες ενώ τον Μάιο έχουν πολλές και χρειάζονται πολλά ψωμιά για τους εργάτες]
Ο Μάρτης έχει τ' όνομα, κι ο Απρίλης τα λουλούδια.
Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απρίλης άλλη μία, να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίτες σαν αλώνι.
Τον Απρίλη και το Μάη κατά τόπους τα νερά.
Του Απρίλη η βροχή, κάθε σταγόνα και φλουρί.
Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί.
Του Μάρτη ξύλα φύλαγε, μην κάψεις τα παλούκια, και τ' Απριλιού τις δεκοχτώ, μην κάψεις τα καρούλια (του αργαλειού).
Των καλών ναυτών τα ταίρια τον Απριλομάη χηρεύουν.
Ως τ' Απριλιού τις δεκαοχτώ να 'χεις τα μάτια σου ανοιχτά. Περάσανε οι δεκαοχτώ, άραξε πάνω σ' ένα αυγό. [δηλ. Οι γεωργοί ανησυχούν για τον καιρό μέχρι τις 18 Απριλίου]



ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΕΣ ΦΑΡΣΕΣ
Μια αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε με μεγάλους τίτλους την καταπληκτική είδηση ότι ο Έντισον εφεύρε ένα μηχάνημα που κάνει το νερό κρασί. Η φάρσα είχε καταπληκτική επιτυχία. Έπιασε πανικός τους εμπόρους χοντρικής πώλησης κρασιών και άρχισαν να πέφτουν στο χρηματιστήριο οι τιμές των εταιρειών που έκαναν το σχετικό εμπόριο. 

Αλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν. Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ. 

                                            
«Δηλητηριώδη» γκάφα, έκαναν οι συντάκτες του Γαλλικού Πρακτορείου Eιδήσεων, όταν το 1995 μετέδωσαν σε ολόκληρο τον κόσμο την πρωταπριλιάτικη φάρσα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το δελτίο Tύπου του υπουργείου, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του Σωκράτη σε τοποθεσία κοντά στην Aκρόπολη. Mέσα στον τάφο υποτίθεται ότι βρέθηκε βάζο που περιείχε ίχνη κώνειου, καθώς και ένα κομμάτι δέρματος χρονολογούμενο από το 400 π.X



ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

  ΒΑΤΖΙΓΤΖΕΛΟ ΒΑΓΤΖΙΓΝΤΟ

Στραβός βελόνα γύρευε ολά ολά 
μέσα σ’ έν’ αχυρώνα βατζιγτζέλο βατζιγτζό 
κι ένας κουφός του έλεγε ολά ολά 
την άκουα που εβρόντα βατζιγτζέλο βατζιγτζό. 

Απ’όλα τα πετούμενα ολά ολά 
ο γάιδαρος μ’αρέσει βατζιγτζέλο βατζιγτζό 
γιατί έχει αηδονιού φωνή ολά ολά 
και δαχτυλίδι μέση βατζιγτζέλο βατζιγτζό 

Πολλά ψέματα είπαμε ολά ολά 
ας πούμε και μια αλήθεια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.
Ο κόκορας εγέννησε ολά ολά 
κι έκανε κολοκύθια βατζιγτζέλο βατζιγτζό. 

Τα κολοκύθια είχαν νερό ολά ολά 
και το νερό βατράχια βατζιγτζέλο βατζιγτζό

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΜΗΝΑ ΛΟΙΠΟΝ 


ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου