Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ- Ο ΑΔΙΚΟΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ π. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΣ & ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://fimotro.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3142.html?m=1
 
Αγαπητό Fimotro,

Έχουμε ξαναπεί για την παθογένεια που παρουσιάζει η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Πρόκειται για  έναν ασθενή, πάσχοντα από ανίατη νόσο. Οι λόγοι πολλοί και ουσιαστικοί. Γιαυτό ο... Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε θέσει ως μία από τις βασικές του προτεραιότητες την ριζική αλλαγή του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης από την Εκκλησία.

 
"Η Εκκλησία είναι φιλόστοργος μητέρα, έλεγε, που ξέρει να συγχωρεί τα παιδιά της! Κι αυτό πρέπει να το δείχνει!
Ας μήν αλλοιώνουμε, λοιπόν, το ρόλο της και την παρουσιάζουμε ως εκδικητική μητριά! Δεν είμαστε εισαγγελείς των ψυχών των άλλων, αλλά συγχωροί! Αυτό θέλει από μας ο Θεός".
 

Η προσπάθειά του για αλλαγές στο όλο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης από την Εκκλησία μας, δεν ευοδώθηκε δυστυχώς!
Αλλότρια συμφέροντα και αρρωστημένοι κομπλεξισμοί, εμπόδισαν  τον αέρα ανανέωσης, να περάσει το κατώφλι της Μονής Πετράκη.
Το όλο εγχείρημα έμεινε στα σχέδια και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έδειξε την  ανάλογη  προθυμία σε αυτό τον τομέα, για να το υλοποιήσει.
Έτσι η Εκκλησία μας συνεχίζει να απονέμει... "δικαιοσύνη", καταστρατηγώντας  κάθε έννοια δικαίου.
Τα γιατί;;; Αμέτρητα....!
Ιδού μερικά απ´αυτά.
 

Οι Αρχιερείς- Δικαστές είναι ως επί το πλείστον άγευστοι της νομικής επιστήμης και άσχετοι με τους ισχύοντες νόμους.
Έτσι συχνά-πυκνά, γίνονται άθελά τους ακόμη και  δήμιοι του κατώτερου κλήρου, μόνο και μόνο για να ικανοποιούν τον δεσποτικό  εγωισμό. Με τον τρόπο αυτό  επιχειρείται  μία κακή εκμετάλλευση της έννοιας του φιλάδελφου και ωμή παραβίαση κάθε εννοίας ηθικού και δικαίου!
 

Αν ένα Συνοδικό Δικαστήριο καλείται να επιβάλλει μία ποινή σε έναν υποτιθέμενο ένοχο για κάτι κληρικό,τότε στην προσπάθεια να απονείμει δικαιοσύνη, καθίσταται ένοχο χειρότερων πράξεων! Οπότε σε μία τέτοια περίπτωση, ποιός χρήζει αληθούς σωφρονισμού;
Και δεν είναι το μόνο ολίσθημα!
Συμβαίνει και το παρακάτω, αρκούντως, υποκριτικό.
Σε πείσμα των καιρών και ερχόμενη η διοίκηση της Εκκλησίας μας, σε πλήρη αντίθεση με τους θείους  και ιερούς κανόνες, βάζει συνοδικά δικαστήρια μέσα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και μάλιστα μία εβδομάδα προ του θείου Πάθους!
 

Ένα τέτοιο δικαστήριο και μάλιστα Β βάθμιο, έγινε προχθές Πέμπτη, για να ασχοληθεί με την περίπτωση του Αρχιμ. Ιγνατίου Σταυρόπουλου, που ανήκει στην πνευματική κυψέλη του Γέροντα Σπυρίδωνος Λογοθέτη, που για σαράντα και πλέον χρόνια κυριαρχεί στην πνευματική ζωή της Ναυπάκτου,με την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως. Η Μονή αυτή είναι γνωστή πανελληνίως αλλά και σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο,  για το σπουδαίο πνευματικό έργο που επετέλεσε και για τα πρωτοποριακά προγράμματα που έγραψαν ιστορία και τα ακολούθησαν στη συνέχεια κι άλλες Μονές σε όλη την Ελλάδα, το Άγιο Όρος και τα Βαλκάνια.
 

Δυστυχώς, η φημισμένη αυτή Μονή, εξαιτίας των προβλημάτων που υπήρχαν πάντα με τον εκάστοτε Μητροπολίτη από το 1984 εντεύθεν ( με εξαίρεση τον αείμνηστο  Ναυπάκτου Νικόδημο των ολίγων ημερών) καταργήθηκε πρόσφατα ως Μονή, με υπουργική απόφαση και προεδρικό διάταγμα.
Ότι δεν κατάφεραν οι Τούρκοι ή οι Γερμανοί κατακτητές ,τα κατάφερε η Ορθόδοξη Ελλάδα.
 

Ο  Αρχιμ. Ιγνάτιος Σταυρόπουλος, εξαίρετος  κληρικός και πολύ μορφωμένος ( με τέσσερα πτυχία), αποτελεί μία παράπλευρη απώλεια αυτού του "εμφυλίου" που υφίσταται στην τοπική Εκκλησία της Ναυπάκτου και ο οποίος κορυφώθηκε επί των ημερών του νυν Μητροπολίτη  Ναυπάκτου Ιεροθέου.
Λησμονώντσς ο εν λόγω Ιεράρχης τις σπουδαίες θεολογικές περγαμηνές του,έθεσε, δυστυχώς, ως πρώτη προτεραιότητα της αρχιερατικής του πορείας, την εξαφάνιση από προσώπου Ναυπάκτου- και όχι μόνο, της Μονής Μεταμόρφωσης και της παραδειγματικής   τιμωρίας των εκεί εγκαταβιούντων Ιερομονάχων, μέχρι τελικής πτώσης.
 

Ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σταυρόπουλος, είναι ένας απ´αυτούς! Κι ίσως ο πιο τολμηρός και ατρόμητος! Προτίμησε να πειθαρχήσει και να ταυτιστεί με τις θέσεις της Μονής της Μετανοίας του και του Γέροντά του Σπυρίδωνος και να γευτεί την άψινθο της αδικίας και της τιμωρίας, παρά να υποταχθεί στο πείσμα  του άλλου και σε έναν υπέρμετρο εγωισμό!
Το  Β βάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, υπό την Προεδρία του  Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονος, αντί να δώσει τόπο στην οργή και να διδάξει το χριστεπώνυμο πλήρωμα με το καλό παράδειγμά του αγάπη και συγχωρητικότητα, δεν ανέβαλε, όπως θα έπρεπε,   την όλη  δισδικασία,για μετά το Πάσχα, λόγω των Αγίων ημερών, αλλά προχώρησε   με συνοπτικές διαδικασίες και ετιμώρησε τον π. Ιγνάτιο,   επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση της  καθαίρεσης!
 

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αλλά και μετά απ´αυτήν ο συνήγορος του π. Ιγνατίου, νομικός εκ Ναυπάκτου εξεστόμισε πολλές ύβρεις κατά των Αρχιερέων Δικαστών και μάλιστα κατά του  Προέδρου του Συνοδικού Δικαστηρίου Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονος, είπε ακατανόμαστα πράγματα.
Το θέμα είναι οτι ένας άξιος, μορφωμένος και ταλαντούχος κληρικός της Εκκλησίας μας, όπως είναι  ο πατήρ Ιγνάτιος ρίχθηκε στον Καιάδα, γιατί αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και τα κελεύσματα των Ιεραρχών  μας. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Δεν θα  έπρεπε να  καθαιρεθει και μάλιστα εν μέσω τεσσαρακοστής! Ο τρόπος με τον οποίο απονεμήθηκε  η Δικαιοσύνη πάσχει. Και αν αυτά γίνουν γνωστά στο Νομικό κόσμο και στους διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με την Δικαιοσύνη-- όπως το Παρατηρητήριο-- φοβούμαι ότι θα αφαιρέσουν, αργά ή γρήγορα, από την Εκκλησία το δικαίωμα απονομής Δικαιοσύνης ακόμη και στα του οίκου της, γιατί οι Αρχιερείς μας κάνουν κατάχρηση εξουσίας!
Οι Ναυπάκτιοι, παρά τα όσα έχουν συμβεί, εξακολουθούν να  περιβάλλουν με αγάπη  την Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης. Η υφιστάμενη κρίση για τόσες δεκαετίες έχει διχάσει το λαό και έχει κομματιάσει τον τοπικό κλήρο.

Η κατάργησή της Μονής που ήταν ένα κόσμημα για τη Ναύπακτο,  σκόρπισε θλίψη, οργή και απογοήτευση  όλο τον κόσμο, στην ευρύτερη περιοχή και πλήγωσε το ιερό Σώμα  της Εκκλησίας μας.
Ο πατήρ Ιγνάτιος καθηκόντως θα πειθαρχήσει στην απόφαση αυτή του Συνοδικού δκαστηρίου, αλλά η προσφυγή στο ΣτΕ, για  δικαίωση, είνα μονόδρομος!
Πότε, αλήθεια,  η Εκκλησία θα επαναφέρει υπό την σκέπη της,από μόνη της και χωρίς την παρέμβαση του ΣτΕ, όλες     τις περιπτώσεις  κληρικών που κρινόμενοι αδίκως και για ανόητους δεσποτικούς εγωισμούς και έριδες τιμωρήθηκαν! Απονομή χάριτος η Εκκλησία δεν θα κάνει ποτέ;

Κάποτε μας το δίδαξε αυτό ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, όταν ευθύς ως ανέλαβε Αρχιεπίσκοπος, απένειμε χάρη και επανέφερε στον ιερό κλήρο όλους τους αδίκως τιμωρηθέντες από τα ιεροεξεταστήρια που είχε στήσει το σύστημα των ακραίων την εποχή του Ιερωνύμου Α´.
Ημέρες που είναι θα έπρεπε να βλέπουμε από αυτή την οπτική τα πράγματα! Σε λίγο θα δικάζετσι μπροστά μας ο ίδιος ο Χριστός, που αρνήθηκε να ενταχθεί στη λογική και στις προσταγές των ισχυρών της εποχής του!

Η περίπτωση του Κυρίου θα παραμένει πάντα, ένα ισχυρό  παράδειγμα για όλους τους αδικημένους και απροσκύνητους του κόσμου αλλά και μία ελπίδα σωτηρίας, για όλους τους αμαρτωλούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου