Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΓΙΟΥΧΑΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΙΕΡΟΘΕΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΟΙΣΒΟΣ ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΟΙ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Δημοσιεύουμε αυτούσιο το Δ.Τ. απάντηση στα καταγγελόμενα απο τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου, στα γεγονότα του ΦΛΟΙΣΒΟΥ .




Σε απάντηση του Δελτίου Τύπου, του "Γραφείου Τύπου", της Ι. Μητροπόλεως  Ναυπάκτου, δημοσιεύσω το παρόν ως Ναυπάκτιος, ως κληρικός, και ως Γραμματέας και ιδρυτικό μέλος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος, έχοντας κάθε έννομο συμφέρον, που απορρέει από τους Ιερούς Κανόνες και τους νόμους της Πολιτείας.
Κρίνονται και ελέγχονται ως παραπλανητικά, απαράδεκτα, και ψευδή, τα όσα δημοσιεύονται στο χθεσινό δελτίο τύπου, από ανώνυμο, άγνωστο συντάκτη. Ως προσχηματικές επίσης κρίνονται και οι εκφράσεις του περί "υβριστικών συνθημάτων" των χριστιανών, που δημόσια εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους, σε συγκεκριμένες ενέργειες του Μητροπολίτη.

Κατά την άποψη μου, και αυτό το δελτίο τύπου της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, το οποίο είναι γεμάτο από ψεύδη, εντάσσεται στη στρατηγική της μακροχρόνιας τακτικής διωγμού κατά του θεσμού του αυτοδιοικήτου των μοναστικών Αδελφοτήτων. Ένας εκκλησιαστικός ηγέτης που πονάει πραγματικά για την ενότητα του ποιμνίου του και μεριμνά χωρίς υστεροβουλία γι’ αυτό, δεν κάνει τέτοιες ενέργειες.

(Εφ´ όσο τα όσα δημοσιεύτηκαν, είναι σε γνώση του Σεβ. Μητροπολίτη, που σημαίνει ότι τα έχει εγκρίνει, τότε ευσεβάστως, απευθύνω τα εξής προς τον Σεβ. κ.κ. Ιερόθεο).


1. Είναι απαράδεκτη η τακτική του μητροπολίτη και πέρα από κάθε έννοια δεοντολογίας και χρηστής διοικήσεως να μην κοινοποιεί ποτέ στην Ιερά Μονή έγγραφα τα οποία συντάσσει και στέλνει στην Ιερά Σύνοδο και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες εναντίον της Μονής. Η Ιερά Μονή πρέπει να ενημερώνεται με κοινοποίηση εγκαίρως για να μπορεί να αντιμετωπίσει όποιες δυσμενείς ενέργειες κάνει εναντίον της ο κ. Ιερόθεος.
2. Παραπλανητικά αναφέρεται ότι "η απόφαση για τη διάλυση ... ελήφθη από την Ιερά Σύνοδο...".  Η απόφαση ελήφθη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τον κ. Ιερόθεο Βλάχο, στις 18 Αυγούστου 2011. Βλέπε σχετικά έγγραφα: 
Η Σύνοδος απλά ενέκρινε τη «σύμφωνον γνώμην του  επιχωρίου Αρχιερέως»
3. Ψευδώς αναφέρεται επίσης, το ότι τάχα υπήρχαν οι απόψεις της Μονής και οι γνωμοδοτήσεις, στο Συμβούλιο  Επικρατείας. Το Ε τμήμα του ΣΤΕ αναφέρει λεπτομερώς ποια έγγραφα παρέλαβε από τη Σύνοδο, για τη "διάλυση" της Μονής. Και αυτά είναι:
Α) «η σύμφωνη γνώμη του επιχώριου Αρχιερέως, δηλαδή του Μητροπολίτη Ναυπάκτου όπως προκύπτει από το 402/18.8.2011 έγγραφο αυτού προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος», και Β) «η έγκριση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά τη συνεδρία της 19/8/2011 της 154ης Συνοδικής περιόδου».  ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΑ. (Βλέπε και στο λινκ ανωτέρω)
4. Το Ε Τμήμα του Συμβουλίου Επικράτειας, δεν ασχολήθηκε καθόλου με την ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ της προτάσεως περί διάλυσης, του Μητροπολίτη κ. Ιεροθέου και της Συνόδου. Ασχολήθηκε μόνο με την νομιμότητα της διαδικασίας. Τι έγγραφα δηλαδή έπρεπε να κατατεθούν. Και όχι αν είναι νόμιμη η διάλυση που προτείνεται από τον Μητροπολίτη. 

Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Επικρατείας, θα ασχοληθεί να κρίνει την ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ  της προτάσεως για διάλυση, ΜΟΝΟ εφ όσον εκδοθεί το περιβόητο ΦΕΚ, περί διάλυσης, και όταν το μοναστήρι, ενώπιον του Δικαστηρίου, υποβάλλει την Αίτηση Ακύρωσης κατά της νομιμότητας του Προεδρικού Διατάγματος.

Να γιατί "πάσχει και χτυπιέται" ο Μητροπολίτης μας, και αγωνίζεται να φύγουν αρκετοί μοναχοί από το μοναστήρι, το γρηγορότερο. Γιατί σκέφτεται, το τι ακριβώς τον περιμένει μετά. Στο δικαστήριο που θα συνεδριάσει, για να κρίνει το νόμιμο των ενεργειών του, θα ήθελε προφανώς να έχει να κάνει με ένα "άδειο" μοναστήρι. 
5. Είναι γνωστό σε όλους τους ειδικούς, το ότι  η Μονή δεν έμεινε ποτέ χωρίς νόμιμη Διοίκηση. Τα ανυπόστατα που αναφέρει το Δ.Τ. δεν μπορεί να συμβούν για κανένα νομικό πρόσωπο. Ήδη για το μοναστήρι, με απόφαση του ΣΤΕ (270/2009, τμήματος αναστολών) την διοίκηση την είχε η Ολομέλεια της Αδελφότητος. Έως ότου εξελέγη νόμιμα ο Αρχιμ. κ. Ιερώνυμος Δελημάρης. Να γιατί έπασχε ο Μητροπολίτης μας, να μη σταθεί κανένας Ηγούμενος, και τους ήθελε όλους ως "ακοινώνητους". Για  να μπορεί λέει μόνιμα, ότι "δεν υπάρχει διοίκηση".  Όμως, ήδη έχουν αποκαλυφθεί πολλά από τα όσα έχουν συμβεί το διάστημα 1998-2012. Ήδη γνωρίζουν και οι Αρχές αλλά και ο απλός κόσμος.
6. Τα χρηματικά ποσά, που έχουν δαπανηθεί προς την Ιερά Μητρόπολη, από το μοναστήρι, είναι καταχωρημένα στα λογιστικά βιβλία.  Όσα αντίθετα λέγονται στο δελτίο τύπου της Μητρόπολης, συνιστούν συκοφαντίες και διασπείρονται κακόβουλα, πιθανόν για να παραπλανήσουν και να διεγείρουν τους χριστιανούς εναντίον της Μονής.  
7.  Είναι παραπλανητικό το αναγραφόμενο, ότι η κατάργηση του Νομικού Προσώπου της Μονής, δεν διώχνει κανένα μοναχό από την Μονή του. Ήδη, πριν καν δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα, με ενέργειες του μητροπολίτη, διαγράφτηκαν δύο Μοναχοί από το Μοναχολόγιο, και ήδη υποβλήθηκε προσφυγή ακύρωσης στο αρμόδιο ακυρωτικό δικαστήριο. Βλέπε σχετικά στο λινκ:
Επίσης, στο 402/18.8.2011 έγγραφο του, ο Μητροπολίτης γράφει επί λέξει προς την Ιερά Σύνοδο: «…περί δε της εγγραφής των μοναχών της διαλυμένης Ιεράς Μονής εις μοναχολόγιον ετέρας Ιεράς Μονής, θέλει εκδοθεί ημετέρα απόφασις». 
Δηλαδή, τους λέει,  διαλύστε εσείς τη Μονή, και μετά "θα τους πάρει και θα τους σηκώσει" τους Μοναχούς. Με δική μου απόφαση, θα τους στείλω εγώ, όχι στην Αμπελακιώτισσα, αλλά σε άλλο Μοναστήρι...
8. Είναι γνωστό πανελλαδικά, ότι η απαράδεκτη τακτική "πολέμου" του Σεβ. κ. Ιερόθεου, έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, και επίσης έχει δημιουργήσει πλέον σοβαρό πολιτικό ζήτημα, αλλά και κοινωνική αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, αλλά και στον υπόλοιπο μοναχικό κόσμο. Όμως οι  αγανακτισμένοι πολίτες χριστιανοί, δικαιούνται και να σκέπτονται και να συζητούν και να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν, στα πλαίσια της νομιμότητας και της δημοκρατίας. 
Το ότι μέχρι σήμερα, ένα σωρό πράξεις του μητροπολίτη Ναυπάκτου (ποινές, απολύσεις, κλπ.) ακυρώνονται ως παράνομες στα αρμόδια δικαστήρια, δείχνει το μεγάλο έλλειμμα σεβασμού προς τη νομιμότητα, από πλευράς του σεβασμιωτατου και όχι από πλευράς των πολιτών.

Για το καλό της Εκκλησίας, της αγάπης, της ειρήνης και της Δικαιοσύνης


ΚΑΛΩ

ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ κ. ΙΕΡΟΘΕΟ ΩΣ ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ
1. Να δώσει αυστηρή εντολή να σταματήσουν οι εκβιαστικού τύπου δελεαστικές η άλλες πιέσεις και προτάσεις προς τους μοναχούς της Μεταμόρφωσης, του τύπου "φύγετε εκτός μοναστηριού", ώστε να έχετε θέση, μισθό, ασφάλεια υγείας, να μη αφοριστείτε και άλλα γελοία.
Τα γραφόμενα στο δελτίο τύπου ότι "...δεν διώχνει κανένα μοναχό από την Μονή του..." κλπ, απευθύνονται μάλλον σε αφελείς που δεν γνωρίζουν το πόση βρώμικη μεθόδευση κρύβεται επιμελώς πίσω από τα όσα φαίνονται.
2. Να ανακαλέσει άμεσα το έγγραφο του που ο ίδιος εξέδωσε, στις 18-8-2011, περί προτάσεως διάλυσης του νομικού προσώπου του μοναστηριού Μεταμορφώσεως, που ο ίδιος έστειλε στη Σύνοδο και στο Υπουργείο.
3. Να σταματήσει πλέον να εκδίδει ανώνυμα δελτία τύπου. Η να αποστέλλει ενυπόγραφες εγκυκλίους, η να προσεγγίζει το λαό, τους μοναχούς και τους κληρικούς, στην ευχαριστιακή σύναξη, στη Θ. Λειτουργία, όπου με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, να μιλά ζωντανά και με αγάπη για το τι πραγματικά επιθυμεί και να δέχεται επίσης να ακούσει την άλλη πλευρά, που δεν σημαίνει ότι είναι οι εχθροί, αλλά τα μέλη της Εκκλησίας.

Αρχιμ. Δρ. Ιγνατιος Σταυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου