Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ (;)

ΤΑ  ΑΣΥΣΤΟΛΑ  ΚΑΙ  ΨΕΥΔΗ (;)
ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  Ή ΤΟΥ Σεβ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ

Γράφει ο Αρχιμ. Δρ. Ιγνάτιος Σταυρόπουλος


(Γιατί άραγε, το νέο Δελτίο Τύπου (17-1-13) της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, λέει και πάλι ψέματα;)
Α.  Είναι χωρίς καμία απολύτως λογική εξήγηση, το "τσουνάμι" της παραγωγής ανωνύμων δελτίων τύπου, που δημοσιεύονται και φέρεται να "παράγονται" από την Ι. Μητρόπολη Ναυπάκτου, η από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο προσωπικά.
Σε καμιά Δημόσια Κρατική Υπηρεσία, δεν υπάρχει το φαινόμενο αυτό.
Έτσι δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει, τι είναι αυτό που " φοβίζει " τον Σεβασμιότατο, και τον κάνει να επιτρέπει τέτοια αντιδεοντολογική δημοσιογραφικού τύπου συμπεριφορά, παρ όλο που " πέτυχε" αυτό που ήθελε, δηλαδή το να εκδοθεί σε ΦΕΚ, Προεδρικό Διάταγμα, (όχι νόμος), σχετικό με τη διοικητική συγχώνευση των δυο μοναδικών ανδρικών μοναστηριών της επαρχίας Ναυπακτίας! Ενός μοναστηριού με δραστήρια κοινωνικά και με πολυπληθή μοναστική Αδελφότητα  και ενός υπαρκτού ιστορικά μόνο και σήμερα σχεδόν ερήμου και απροστάτευτου και οικονομικά φτωχού, αφού φρόντισαν κάποιοι, να του υφαρπάζουν κάθε περιουσιακό στοιχείο στο παρελθόν...
Β.  Θεωρώ ότι τα γραφόμενα στα αλλεπάλληλα δελτία τύπου, δεν έχουν την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος, ούτε την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, και ότι είναι προϊόν σπασμωδικών κινήσεων,  άνευ λόγου και αιτίας στερούμενα μάλιστα, κάθε εκκλησιολογικής δεοντολογίας.
Προτείνω ευσεβώς, στον σεβασμιότατο κ. Ιερόθεο, να σταματήσει άμεσα τα ανώνυμα ανεύθυνα δελτία τύπου, ώστε  να σταματήσουν τα κρυφά "παιγνίδια" και η συνεχής απόπειρα παραπλάνησης του κοινού, με την πληθώρα των αναπόδεικτων κατηγοριών και των οφθαλμοφανών πλέον σε όλους, αυταπόδεικτων ψευδών.
Πάντως από πλευράς των Μοναχών, ας μη περιμένουν την υπογραφή μας, η τη συμμετοχή μας, στο να αλλάξουν "χέρια" όσες λίγες περιουσίες έχουν απομείνει στα μοναστήρια Αμπελακιώτισσας και Μεταμορφώσεως.
Ειδικότερα, ως προς το Δελτίο Τύπου της 17-1-13 της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου (;) αναφέρω τα παρακάτω σημαντικά.
1. Ο Γέροντας Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνας Λογοθέτης, για όσους γνωρίζουμε την ιστορία του, ουδέποτε υπήρξε Ιεροκήρυκας θρησκευτικού φανατισμού. Το ακριβώς αντίθετο. Δίδαξε πάντοτε την καθαρή αλήθεια, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, όπως ακριβώς έπραξε και την Κυριακή 13-1-2013, ενώπιον πλήθους ακροατών.
Είναι ασύστολα ψεύδη, του αρθρογράφου (;) ή του σεβ. Μητροπολίτη (;) ότι τάχα ο Γέροντας Αρχιμ. κ. Σπυρίδων στην ομιλία του εκείνη, αναφέρθηκε στα όσα γίνονται στην Ναύπακτο, και στους συμμετέχοντες σ’ αυτά. Ο Γέροντας ευχαρίστησε ειδικά όσους συμπαρίστανται στο Μοναστήρι Μεταμορφώσεως Σωτήρος και προσέφεραν τρόφιμα η χρήματα και παρηγορούν το Μοναστήρι στις δύσκολες ώρες της θλίψεως. Δεν αληθεύει, το ότι αναφέρθηκε σε φυσικούς αυτουργούς κάποιων γεγονότων. Η ομιλία αυτή, βρίσκεται στο διαδίκτυο και όποιος θέλει την ακούει και διαπιστώνει, τα πραγματικά γεγονότα
2.  Επιχειρούν να διαστρεβλώσουν το νόημα των λόγων από την ανωτέρω ομιλία, με διάφορα ψεύδη, προφανώς για να καλυφθούν, όσοι «ενήργησαν», για το διοικητικό έγκλημα της απόπειρας «διαλύσεως» ενός δραστήριου κοινωνικά Μοναστηριού. Μια απόπειρα, που αποσκοπεί σε μακροχρόνια προσπάθεια, στο να εκδιωχθούν οι κτήτορες Πατέρες μοναχοί και ιερομόναχοι και στη συνέχεια να μπορούν να εκμεταλλευθούν οι «δεσποτικοί» τα σύγχρονα κτίριά του και τις εγκαταστάσεις του.
Είναι ασύστολα ψεύδη, το ότι ο Γέροντας κ. Σπυρίδων στο λόγο του δήθεν απείλησε «σύμπασα την εκκλησιαστική και πολιτική διοίκηση». Ο Γέροντας τόνισε δημόσια: «τούς συνιστώ και τους προτρέπω να μη το κάνουν», όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος. Αυτό το «ονομάζει», ως  «απειλή»!...
3. Ψευδές είναι επίσης και το αναγραφόμενο, ότι ο Γέροντας τάχα «καλεί τον λαό σε ομαδικές πράξεις βίας». Η ομιλία ήδη βρίσκεται στο διαδίκτυο και όποιος θέλει την ακούει και διαπιστώνει τη διαστροφή των λόγων του παρόντος Δελτίου τύπου, της Ι. Μητροπόλεως ή του σεβ. Μητροπολίτη. Ίσως ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου να φοβάται, και δικαίως, ότι τα πράγματα πιθανόν να εξελιχθούν σε βίαια μη ελεγχόμενα γεγονότα και σπεύδει να βρει κάποιο άλλο ως «ένοχο», πριν ακόμα συμβούν τα έκτροπα.
Τα όσα συμβαίνουν ή πιθανόν συμβούν, τώρα πια, στην Ναύπακτο, δεν έχουν ανάγκη από την διοργάνωση του π. Σπυρίδωνα ή κάποιου άλλου. Υπάρχει ο ζωντανός λαός, που ξέρει και μπορεί με νόμιμα δημοκρατικά μέσα, να εκφράζεται, να αντιδρά στην αδικία και στο μίσος και στον φανατισμό. Οι ενήλικες Ναυπάκτιοι χριστιανοί, νου και ηλικία έχουν και σκέφτονται ελεύθερα. Και σχεδιάζουν ελεύθερα. Και εκτελούν ελεύθερα ό, τι και όταν το αποφασίζουν, από μόνοι τους, χωρίς «πάτρονες» και «ινστρούχτορες». Βλέπε π.χ. http://youtu.be/PxziwnDpL5E
4. Παραπλανητική επίσης η αναφορά, στο Δελτίο Τύπου, και ως προς το εγγονός, ότι τάχα, δεν πρόσφερε ποτέ χρήματα η Μονή στον σεβ. Μητροπολίτη ή στην Ι. Μητρόπολη Ναυπάκτου, για τους σκοπούς τους.
Οι ενυπόγραφες αποδείξεις εισπράξεως, που υπάρχουν στο Αρχείο της Μονής μιλούν για 4.000.000 δρχ. μετρητά: βλέπε και:
Αλλά, οι ετήσιοι  προϋπολογισμοί του μοναστηριού, των ετών 1996, 1997, 1998, μιλούν για ποσά πάνω από 24 εκατομμύρια δρχ.(!), αποδεδειγμένα και με παραστατικά τιμολόγια και αποδείξεις, που φυλάσσονται στο Αρχείο της Μονής. Αν κάποιος βέβαια, ισχυριστεί, ότι αυτά ήταν πολύ μικρά ποσά, για τον σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο,  αυτό είναι ένα εντελώς άλλο ζήτημα.
Αλλά εκτός από αυτά τα επίσημα παραστατικά οικονομικά στοιχεία, υπάρχουν και επίσημες και ένορκες σχετικές δηλώσεις. Ο κληρικός Αρχιμ. κ. Καλλίνικος Γεωργάτος, που είναι και το "δεξί χέρι" του Σεβ. Ναυπάκτου, μιλάει στην ένορκη κατάθεσή του στον ανακριτή, στις 1-3-2002, για «ἕνα μεγάλο χρηματικό ποσό», απ’ αυτά που ζητούσε και έπαιρνε ο Δεσπότης από την Μονή, όταν «ὁ ἀδελφός τῆς Μονῆς  Νεκτάριος  Γκολιόπουλος» είχε συναντήσει τον Δεσπότη, για να του το δώσει.
Και προσθέτει ο π. Καλλίνικος, ότι ο Δεσπότης είπε στον π. Νεκτάριο, «νά ἀγοράζουν αὐτοί (οι Μοναχοί) κάτι πού ἔχει ἀνάγκη η Μητρόπολη. Όπως και έγινε». Και ξόδευαν οι πατέρες του Μοναστηριού Μεταμορφώσεως, για την Ι. Μητρόπολη, πολλά εκατομμύρια, χρεωνόμενοι διαρκώς, για να ικανοποιούν τις "απαιτήσεις" του Σεβασμιότατου.
Και χώρια οι έγγραφες "απαιτήσεις" του σεβ. Μητροπολίτη, για παράνομες λογιστικές καταχωρήσεις και κρατήσεις σχετικά με το επενδυτικό έργο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, για ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων δρχ. κλπ.
Ιδού τα ασύστολα ψέματα του Δελτίου Τύπου, της Μητροπόλεως ή του σεβ. Μητροπολίτη, για το θέμα αυτό, με επίσημα στοιχεία. Και χώρια οι οικονομικές "απαιτήσεις"  με δικαστικές Αγωγές, εις βάρος των μοναχών και μάλιστα προσωπικά, κατά των: π.  Ιγνάτιου,  κατά του προέδρου της Αδελφότητος Παναγίας  Ναυπακτιώτισσας κ. Γεώργιου Κουβέλη και κατά του πρωτ. π. Ιωάννη Διώτη, (η τελευταία σήμερα 24-1-13 με αμοιβαία συνεννόηση των διαδίκων, απεσύρθη και δεν συζητήθηκε στο δικαστήριο, δόξα τω Θεώ).
5. Παραπλανητικά επίσης αναφέρει το ανωτέρω Δελτίο Τύπου, τα γεγονότα σχετικά με το υπέρογκο ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου  ευρώ, που η Ι. Μητρόπολη ή ο Σεβ. Μητροπολίτης, ή η κα Σ. Κουβάτση, απαιτούν δικαστικώς με αγωγές, από τους Πατέρες της Μονής.
 Ο Γέροντας Αρχιμ. κ. Σπυρίδων είπε την αλήθεια σχετικά με το ζήτημα. Πρωτόδικα το αρμόδιο δικαστήριο ήδη απέρριψε την αγωγή του σεβ. κ. Ιεροθέου κατά των ιδρυτών της Μονής: Bλέπε Aπόφ. 67/ 2011 Πολ.Πρ.Μεσολ.:
https://docs.google.com/file/d/1Wtgbh7si8khLPALMW1KEZ_4Lm5N3UEUlwcOoX73JgNQl6mqcPCiy5-apVqz-/edit  και υπεβλήθη   Έφεση που  εκκρεμεί.
Επίσης, πρωτόδικα το αρμόδιο δικαστήριο ήδη απέρριψε και  την αγωγή της κ. Σ. Κουβάτση, κατά των ιδρυτών της Μονής. Bλέπε Aπόφ. 68/ 2011 Πολ.Πρ.Μεσολ.:
Μάταια προσπαθεί το Δελτίο Τύπου του Σεβ. Μητροπολίτη, να καλυφθεί από την φοβερή αυτή πράξη του, ταυτίζοντας ψευδώς την υπόθεση αυτή με μία άλλη άσχετη υπόθεση.

Αλλά και ως προς αυτή την άλλη υπόθεση,  διαστρέφει τα γεγονότα το δελτίο τύπου, ότι δήθεν καταδικάσθηκε τελεσίδικα το Μοναστήρι, για πρόστιμα που επέβαλε παρανόμως, η αρμόδια Έφορος Ναυπάκτου. Ως γνωστόν, ταλαιπώρησε το ηγουμενοσυμβούλιο, για χρόνια στις αίθουσες των δικαστηρίων, ενώ η ίδια με πολύ «κόπο» αφού αλλοίωσε υπηρεσιακά έγγραφα και βρέθηκε κατηγορούμενη, απαλλάχτηκε τελικά, όχι επειδή δεν διέπραξε το αδίκημα, αλλά λόγω «αμφιβολιών», ως προς το δόλο που είχε... κατά την τέλεση της πράξης...
Συγκεκριμένα, η κ.  Σ.Κ, που είναι η σύζυγος του οδηγού του σεβ. Μητροπολίτη, με φοροτεχνικού τύπου «αλχημείες» ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Ναυπάκτου, έπραξε τα «απαραίτητα», ώστε από την Εφορία, επιβλήθηκαν δυσβάστακτα πρόστιμα στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, που υπέγραψε η ίδια, ως προϊσταμένη.

Χρειάστηκε να κάνει αλλεπάλληλες και διαφορετικές εκθέσεις ελέγχου, για να καταλήξει με παράνομη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, στο αποτέλεσμα που σχεδίαζε. Μάλιστα, όλα αυτά χωρίς να πατήσει ποτέ το πόδι της, ώστε να δει και να ελέγξει επί τόπου το αναπτυξιακό έργο, το οποίο υποτίθεται, ότι ήθελε να ελέγξει, υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου...
Όταν έγιναν γνωστά τα κατορθώματα της, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, υποβιβάστηκε, μετατέθηκε και έσπευσε να βγει σε σύνταξη το συντομότερο.

Αναγκαστικά βέβαια, κλήθηκαν τα διοικητικά δικαστήρια, ώστε να ρυθμίσουν την υπόθεση, και η Ιερά Μονή δικαιώθηκε σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης (προσωρινή διαταγή, αναστολή, ακύρωση). Η Εφορία, ως δημόσιο, υπέβαλε έφεση, την οποία και πάλι την κέρδισε η Ιερά Μονή. Τότε «άγνωστος παράγοντας» έβαλε «λυτούς και δεμένους» και η Εφορία επέβαλε από την αρχή και πάλι σχεδόν τα ίδια πρόστιμα, για δεύτερη φορά, εναντίον της Μονής, χωρίς να κάνει απολύτως κανένα νέο διαχειριστικό έλεγχο. Η δεύτερη υπόθεση αυτή, ακόμη δεν έληξε  και ακολουθεί τον καινούργιο κύκλο διοικητικών δικαστηρίων.
 Και ένα ακόμη χονδροειδές ψέμα του ψευδολόγου του Δ. Τύπου της I. Μητροπόλεως.
Η υπόθεση αυτή δεν έχει ουδεμία σχέση με τον ΦΠΑ του αναπτυξιακού έργου στη Μονή.  Αυτό, ως ζήτημα,  έληξε μια για πάντα, σε επίπεδο ποινικό, με την απόφαση υπ’ αριθμ. 19 / 2003 Απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών. Γεγονός που επιμελώς αποσιωπάται, αλλά και διαστρέφεται. Γιατί άραγε;
Βλέπε την Απόφαση στο λινκ:  http://ignatiosstavropoulos.blogspot.gr/2012/12/19-2003.html
Με ψέματα, λοιπόν, δεν μπορεί να καλύπτεται ο σεβ. Μητροπολίτης, ούτε και η κυρία σύζυγος του οδηγού του, για  τα υπέρογκα ποσά που απαιτούν σήμερα με Αγωγές από τους Πατέρες και επειδή έχασαν τις υποθέσεις στο αρμόδιο  Πρωτοδικείο, έκαναν Έφεση και τα ζητάνε από το Εφετείο. Ο Γέροντας π. Σπυρίδων είπε την αλήθεια στην ομιλία του.
6. Παραπλανητικά επίσης και τα όσα λέγονται στο Δ. Τύπου, ως προς το θέμα των Τριών Ιεραρχών.
Ειδικότερα:
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος τα διαψεύδει, καθώς εγκωμιάζει τον κοινωνικό και ιεραποστολικό χαρακτήρα του κοινοβιακού Μοναχισμού, που διοργάνωσε ο Μέγας διοργανωτής του Κοινοβιακού Μοναχισμού Μέγας Βασίλειος και λέει χαρακτηριστικά, ότι ο Μέγας Βασίλειος:
«διωργάνωσε ασκητήρια και μοναστήρια όχι μακριά από τάς κοινωνίας, ούτε τα περιέκλεισεν ούτε εχώρισεν αυτά από εκείνα με κάποιον ενδιάμεσον τοίχον, αλλά τα έβαλεν εις μίαν κοντινήν συνάφειαν. Είχε σκοπόν μήτε οι πνευματικοί να μένουν χωρίς επικοινωνίαν με τους ανθρώπους, μήτε οι πρακτικοί χωρίς πνευματικήν τροφοδοσίαν, αλλά να αντιπροσφέρουν οι μεν εις τους δε καθένας το ιδικόν του, όπως η γη και η θάλασσα συντρέχουν εις την μίαν δόξαν του Θεού». (ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ).
Αλλά και ο Άγιος Χρυσόστομος, διαψεύδει με τα έργα του τα γραφόμενα, καθώς τα Μοναστήρια του, ιδίως στην ανατολή τα έκανε ιεραποστολικά κέντρα, εκχριστιανίζοντας όλον τον εκεί λαό. Και, στην Ερμηνεία που κάνει στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο βρίσκει την ευκαιρία να εκφράσει δια πολλών τον θαυμασμό του για την κοινωνική δραστηριότητα των Μοναχών και να πέη συμπερασματικά ότι αυτή η φιλάνθρωπη συμπεριφορά των Μοναχών, τους αναδεικνύει «αξίους των Ουρανών» (Μ. 58, 671-2).  Ο ίδιος Άγιος μας πληροφορεί ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες έστελναν τα παιδιά τους στα Μοναστήρια για να μορφωθούν. Ο ίδιος συμβούλευε στα κηρύγματά του τούς γονείς και κηδεμόνες να στέλνουν τα παιδιά τους στα Μοναστήρια για να πάρουν σωστή αγωγή και να γίνουν σωστοί άνθρωποι αλλά και να αποκτήσουν αρτιώτερο επιστημονικό καταρτισμό (Μ. 47, 380).
Αλλά και ο ίδος ο Μέγας Βασίλειος διαψεύδει τα όσα πιθανόν υποστηρίζονται από την Ι.  Μητρόπολη η τον σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, καθώς στο σύγγραμμά του «Όροι κατά πλάτος» δίνει εντολές και οδηγίες στους Μοναχούς να εφαρμόζουν την υποχρέωση που έχουν να προσλαμβάνουν τα παιδιά στα Μοναστήρια για να τούς δώσουν σωστή αγωγή και εκπαίδευση στα γράμματα και στις επιστήμες, αφού όπως λέγει ο Κύριος «αφήστε τα παιδιά να έλθουν προς εμένα» (Μαρκ. 10, 14)και καθόριζε με λεπτομέρειες και σύστημα τον τρόπο της προσλήψεως των παιδιών και νέων στα Μοναστήρια και τον τρόπο της εκπαιδεύσεως. Πάνω απ' όλα διδάσκει να παίρνουν οι Μοναχοί αυτά τα παιδιά στα Μοναστήρια και να τα θεωρούν τέκνα της Μοναστικής Αδελφότητος. Και να τα παιδαγωγούν και να τα τρέφουν με κάθε ευσέβεια, με ευχαρίστηση και άνεση και χωρίς γογγυσμούς για να πετύχει ο σκοπός». (Μ. 31, 952 και εξής).

Βλέπε ενδεικτικά, μελέτες των Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής:
Ανδρέου Φυτράκη (ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΑΙ, Αθήναι 1950), ο οποίος γράφει πολλά σχετικά, μεταξύ των οποίων στην σελίδα 91, γράφει συγκεκριμένα για το ζήτημα της κοινωνικής, φιλανθρωπικής δραστηριότητος των Μοναστηριών:
 «Η συν τω χρόνω επικρατήσασα κοινοβιακή μορφή του μοναχικού βίου και μάλιστα η υπό του Μεγάλου Βασιλείου νομοθετηθείσα τοιαύτη, έλυσεν οριστικώς δια την Εκκλησίαν το απασχόλησαν ζήτημα τούτο, συμφώνως προς τας αναπτυχθείσας αντιλήψεις του κοινωνικού τούτου νομοθέτου των Μοναχών. Ο Μέγας Βασίλειος, ετάχθη ανεπιφυλάκτως υπέρ της «ανθρωπινής»Κοινοβιακής μορφής του Μοναχικού Βίου και καθώρισεν ως αναγκαίον και των Μοναχών καθήκον την επετέλεσιν των κοινωνικών, φιλανθρωπικών χριστιανικών εντολών και προς τους «συμπολίτας» των εν ταις νέαις μοναστικαίς κοινωνίαις ως και προς πάντα άνθρωπον, τον πλησίον, προσεγγίσας τοιουτοτρόπως αυτούς προς την κοινωνίαν και τας αναγκάς της και καθορίσας και τας υποχρεώσεις των έναντι αυτής».
Βασιλείου Στεφανίδη, (ΕκκλησιαστικΗ ΙστορΙα, σελ. 245 και εξής). Ο καθηγητής της εκκλησιαστικής ιστορίας Β. Στεφανίδης μας πληροφορεί ότι τα Μοναστήρια δεν ήσαν απλώς ιεραποστολικά κέντρα για τούς πληθυσμούς που ζούσαν κοντά στα Μοναστήρια, αλλά ήσαν και ορμητήρια ιεραποστολικών εξορμήσεων και αποστολών. Η μεγαλόπνοη, πράγματι, ιεραποστολική δράση της Εκκλησίας κατά τούς Βυζαντινούς χρόνους πραγματοποιήθηκε κατά μεγάλο ποσοστό από τούς Μοναχούς.
Αλλά υπάρχουν και άλλα σχετικά συγγράμματα, άλλων επιφανών και σπουδαίων Θεολόγων Καθηγητών, όπως π.χ.
- Γ. Σωτηρίου "ΑΙ ΜΟΝΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΩΝ ΔΡΑΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ" Αθήναι 1936,
-Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου "συμβολαι εις την ιστοριαν του μοναχικου βιου εν ελλαδι "  αθηναι 1935,
και άλλα σπουδαία έργα, άλλων αληθινών επιστημόνων Θεολόγων, που συνέγραψαν  μελέτες για τα μοναχικά πιστεύω και τα ιδεώδη των Τριών Ιεραρχών και του σπουδαίου έργου τους, για την διοργάνωση του Κοινοβιακού Μοναχισμού με κοινωνικά, φιλανθρωπικά και ιεραποστολικά ιδεώδη. Σίγουρα, όλοι αυτοί γνωρίζουν πολύ περισσότερα από  όσους  συντάσσουν τα ανώνυμα δελτία τύπου.
Ο Γέροντας Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Λογοθέτης,  ομολόγησε δημόσια την αλήθεια στην ομιλία του, και για το θέμα αυτό, των Τριών Ιεραρχών, στηριζόμενος στην αγιοπατερική Ορθόδοξη Θεολογία και πράξη και στα επιστημονικά συγγράμματα και όχι σε φληναφήματα και ψέματα και λόγια του αέρα.
Προφανώς, τον Μοναχισμό των Τριών Ιεραρχών, αλλά και των άλλων Μεγάλων Οδηγητών και Διδασκάλων και Διοργανωτών του Κοινοβιακού Μοναχισμού δεν τον θέλουν επ’ ουδενί, όσοι  Επίσκοποι  δεν μπορούν να δείξουν έργα αγάπης, προς τον άνθρωπο και την κοινωνία και προσπαθούν να τον καταστρέψουν, για να μη φαίνεται η διαφορά.
Βλέπετε ο μύθος της κολοβής αλεπούς, δεν είναι μόνο μύθος…
Αρχιμ. Δρ. Ιγνάτιος Σταυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου