Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΠΑΝΤΟΥ

ΤΑΦΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑΝΤΟΣ ΚΑΡΑΒΑΪΚΗΣ

Γράφει ο καθηγητής κ. Γιάννης Πορφύρης
 
Η Ελλάδα και το Βυζάντιο είναι μια παγκόσμια μεγάλη και λαμπρή αξία. Οσο κι αν θέλουν μερικοί να λεηλατήσουν αυτή την αλήθεια και να την ισοπεδώσουν, η φωτεινότητα και η αίγλη της είναι τεράστια που εκθαμβώνει κάθε κάτοικο της Γης.

Ενας Παλαιολόγος αναπαύεται στα νησιά ΜΠΑΡΜΠΑΝΤΟΣ της Καραβαϊκής! Εκεί, έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου στο αγρόκτημα που σήμερα ονομάζεται   "Plantation Ashford". και παραμένει περιουσία των Παλαιολόγων!!!

Τάφος του Φερδινάρδου Παλαιολόγου γιού του Θεόδωρου στα νησία Μπαρμπάντος
Αλλά ας δούμε πως έφτασαν εκεί οι Παλαιολόγοι, στο Πόρτο Ρίκο και στην μακρυνή Καραβαϊκή! 
Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ είχε ένα αδερφό Θεόδωρο! 
Ο ανωτέρω τάφος ήταν του Φερδινάρδου Παλαιολόγου! Πρόκειται για τον Φερδίνανδο Παλαιολόγο, γιο του Θεόδωρου Παλαιολόγου της δυναστείας των τελευταίων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου!
Η πλάκα του τάφου με τις σχετικές πληροφορίες
Από την έρευνα του για το θέμα, προέκυψαν τα εξής:
Ο Θεόδωρος Παλαιολόγος το 1594 παντρεύτηκε στη Χίο την Ευδοξία Κομνηνού η οποία του έδωσε μια κόρη την Θεοδώρα η οποία με τη σειρά της το 1614 παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα Δημήτριο Ροδοκανάκη στην ελληνο-ορθόδοξη εκκλησία των Πέτρου και Παύλου στη Νάπολη.
 Ο εγγονός της Θεοδώρας, Δημήτριος Ροδοκανάκης, μετανάστευσε μόνιμα στο Λονδίνο και μετά από αγώνες πολλών ετών κατάφερε να αποδείξει ότι είναι απόγονος των Παλαιολόγων και να αναγνωριστεί έτσι επίσημα από το Βατικανό, το Foreign Office και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις!
Ο Θεόδωρος Παλαιολόγος λοιπόν είχε μεταναστεύσει κι αυτός στην Αγγλία για να γλυτώσει από την εχθρότητα του Πάπα Παύλου Ε και του διαδόχου του Γρηγορίου του ΙΕ, και ξαναπαντρεύτηκε την ντόπια Mary Balls. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε ως μισθοφόρος στην υπηρεσία διαφόρων ευγενών στην Αγγλία και τελικά πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1636 στο Landulph όπου και μέχρι και σήμερα σώζεται το αντίστοιχο μνημείο. Το 1795 κατά λάθος άνοιξαν τον τάφο του όπου και βρήκαν έναν σκελετό υψηλού αναστήματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη γαμψωτή μύτη και τη μακριά λευκή γενειάδα η οποία έφτανε κάτω από το στήθος.
Ένας από τους γιους του, ο Ιωάννης πολέμησε και έπεσε μαχόμενος στο πλευρό του Βασιλιά της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στη μάχη του Naseby. Ο έτερος γιος Φερδινάνδος πολέμησε και αυτός στο πλευρό του Βασιλιά και μετά τη νίκη των κοινοβουλευτικών, αυτοεξορίστηκε στο μακρινό και εξωτικό Μπαρμπάντος όπου και είχε περιουσία από τη μεριά της μητέρας του. 
Το 1649 έγινε επικεφαλής της ενορίας του Αγίου Ιωάννη και τελικά πέθανε το 1678. Το 1831 ένας τυφώνας έπληξε την εκκλησία με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το φέρετρό του το οποίο και τελικά άνοιξαν το 1844 για να σταματήσουν διάφορες περίεργες διαδόσεις.
Τον βρήκαν ανάποδα, σε σχέση με τους άλλους νεκρούς, με το κεφάλι στραμμένο στη Δύση και τα πόδια στην Ανατολή όπως ήταν το Βυζαντινό πρακτικό!
Το 1909 ανεγέρθη και το παρόν μνημείο με κίονες δωρικού ρυθμού και σε πέτρα από το ίδιο υλικό με αυτή του τάφου του πατέρα του και με την εξής επιγραφή:
«Here lyeth ye body of Ferdinando Paleologus Descended from ye imperial lyne Of ye last Christian Emperors of Greece Churchwarden of this Parish 1655-1656, Vestryman, Twentye years Died Oct. 3 1678».
Ετσι μπροστά σε μια τεράστια έκπληξη βρέθηκε ο υποψήφιος Ελληνας διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, Σταύρος Μαυρογένης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στα νησιά Μπαρμπάντος της Καραϊβικής, ερευνώντας το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Ανακάλυψε…έτσι λοιπόν, τον τάφο του (προ)τελευταίου απόγονου Παλαιολόγου! 
Εκπλήττονται λοιπόν οι τουρίστες από την ελληνική επιρροή στην Καραϊβική ελληνική κουλτούρα άφησε το σήμα της στον νέο κόσμο. Ελληνες ναυτικοί, με Ισπανικά ονόματα διέσχισαν τους ωκεανούς. Αλλά και η ελληνική γλώσσα άφησε επίσης το σημάδι του στην Καραϊβική!
Η λέξη faros στα ισπανικά προέρχεται από την ελληνική γλώσσα, καθώς και η φράση  Εσωτερικό του Φάρου.
Το εσωτερικό του Φάρου, εξηγεί ο δασοφύλακας στο πάρκο Castillo San Felipe del Morro (El Morro) στο Πουέρτο Ρίκο, είναι Ελληνική φράση και σημαίνει φωτεινό σπίτι! Τι δεν εφηύραν οι Έλληνες; Ο πρώτος φάρος ήταν ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, πριν από το φημισμένο φάρο της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο.
Αυτό το περίφημο μνημείο βρίσκεται  βορειοδυτικά του Σαν Χουάν, του Πουέρτο Ρίκο, προς τιμήν του βασιλιά της Ισπανίας PhilipII το 1539. Ο φάρος χτίστηκε στην κορυφή του Καστίγιο το 1843. Το 1908, ο στρατός των ΗΠΑ αντικατέστησε με τον σημερινό φάρο. Ο αρχικός φάρος καταστράφηκε από πυρκαγιά πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού 1898 της πόλης. Το 1983, το El Moro ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το El Morro ήταν μια ισπανική στρατιωτική αμυντική οχύρωση για να προστατεύει το Πουέρτο Ρίκο, «το κλειδί για την Αντίλλες".



 


 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου